Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира проектът за строителството на 7 училища и детски градини

| обновено на 28.03.24 в 12:58

Това решиха единодушно пловдивските общински съветници на редовното си заседание. Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от Община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в бюджет 2025.

Въпреки единодушно взетото решение имаше дебат за съфинансирането от страна на общината. Причината е тежкото финансово състояние на общината.

Общинските съветници от "Съединени за Пловдив" поискаха уверението на кмета Костадин Димитров и на ресорния зам.-кмет Владимир Темелков, че средствата няма да бъдат осигурени за сметка на нов заем или вдигане на данъците. Кметът и заметникът му бяха категорични, че трябва да се надгради образователната инраструктура и това няма да е за сметка на гражданите.

Средствата ще бъдат използвани за  изграждането на Математическа гимназия "Академик Кирил Попов, училище "Княз Александър I", новата сграда на Средно училище "Свети Патриарх Евтимий". 

Предвидени са средства и за детски ясли в район „Южен“, две нови яслени групи в Детска градина "Славей", детска ясла "Вълшебно детство" в район „Централен”, както и нови ясли в район „Тракия“. 

Всички проекти трябва да приключат до 2027 г.

Пловдив ще иска европари за рекултивация на запълнената клетка 1 на депото в Шишманци, решиха още общинските съветници. Капацитетът й е изчерпан още през 2016 г. и оттогава в нея не се депонират отпадъци. Извършено беше и частично запръстяване, издадено е и разрешение за извеждане на клетка 1 от експлоатация.

Припомняме, че заради превишаване на депонираните отпадъци миналата година РИОСВ - Пловдив наложи глоба от 12 000 лева на Община Пловдив. Санкцията беше потвърдена от две съдебни инстанции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

Постигнаха съгласие за транспорта до село Труд

Маршрутка №5 и линиите от областната транспортна мрежа ще решат транспортния проблем на с. Труд. Ще се проведат разговори с превозвача, обслужващ маршрутната линия, да се увеличи  броят на курсовете, включително и вечерните.  Същевременно ще бъдат организирани още две спирки в Пловдив на междуградските автобуси, които преминават през Труд, за да е..

публикувано на 01.10.24 в 10:53

Левон Манукян излиза от ареста срещу 50 000 лв.

Директорът на филхармонията в Разград Левон Манукян е освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лв. Това е станало с решение на прокуратурата, потвърди наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов. Директорът на разградския театър е в ареста, МК започва финансови проверки Диригентът е съдействал на разследването и е дал пълни..

обновено на 01.10.24 в 10:40

Безплатни прегледи за хернии в болница "Св. Пантелеймон"

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон“ в Пловдив в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии.   Те ще се провеждат в 10  кабинет на Диагностично-консултативния център на болницата, всеки работен ден от 9 до 13 часа.  За прегледите не е необходимо направление от..

обновено на 01.10.24 в 10:30

ПУ "Паисий Хилендарски" открива новата учебна година

Тържествено откриване на новата академична 2024/2025 година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе днес, от 11:00 часа. Събитието ще се състои в Спортната зала на висшето училище на адрес бул. "България" № 236А, уточни заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Борян Янев.  По традиция на..

обновено на 01.10.24 в 10:17