Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото време е общински съветник в Първомай. В пост в социалната мрежа призовава хората, които имат изостанали помощни средства да му ги изпратят. 

Започнал преди година и половина. Тогава с приятели разчиствали стара къща и се натъкнали на две нови инвалидни колички. Публикувал пост за количките в социалната мрежа и за минути те намерили новите си собственици, които ги получили безплатно. Впоследствие с него се свързали и други хора, намерили в дома си инвалидна количка на техен възрастен роднина. По същия начин за много кратко време тя била предадена на човек в нужда. 

"Преди няколко седмици с мен се свързаха хора, които имаха инвалидни стол и количка, които икаха да предадат на някого чрез мен. Пак по същия начин, за отрицателно време, тя беше предадена. Постът във Фейсбук обаче се застоя по-дълго време и доста хора се свързаха с мен - над 50 души, които се оказа, че имат нужда от такива помощни средства. Това са хора без възможности, които нямат достъп до това жизненоважно средство за тях. Така реших да направя кампания, впоследствие вероятно ще прерасне и във фондация, за набиране на такива излезли вече от употреба средства за придвижване - инвалидни колички, столове, проходилки или бастуни. Така те ще намерят хората, които най-много се нуждаят от тях", обясни Димитър. 

Той призова хората, които имат изостанали помощни средства за придвижване, да се свържат с него. Иванов допълни, че дори те да са счупени или да се нуждаят от подмяна на тапицерия, ще бъдат поправени от него и приятелите му, и ще бъдат предадени на нуждаещи се хора. Той каза още, че ако с него се свържат хора от други краища на страната, разходите за транспорт ще бъдат за негова сметка. 

Той припомни, че много от трудноподвижните хора нямат достатъчно средства, за да си купят инвалидна количка или стол. Направил е справка и е установил, че най-евтината количка струва 600 лева, а това е почти цялата пенсия на човек в неравностойно положение. По думите му много от тези хора нямат възможност да бъдат освидетелствани от ТЕЛК и затова се налагат да купуват помощните си средства. 

Засега от благотворителната инициатива ще могат да се възползват само нуждаещи се хора от община Първомай, но Димитър смята, че в бъдеще може обхватът може да се увеличи. Той се надява в бъдеще да разшири дейността си, като започне да събира не само помощни средства, но и медикаменти за хора в нужда. 

Младият мъж се занимава също с екологични каузи и почистване на природата в община Първомай. И смята, че доброто е заразно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24