Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започне ли голямо криминално разследване, винаги някой умира

Главният секретар на МВР напусна поста си. Главен комисар Живко Коцев е пожелал да бъде освободен от длъжност с лични мотиви, съобщи по-рано самият той.От своя страна вътрешният министър Калин Стоянов бе категоричен, че не е имало никакъв натиск  спрямо него за това.

Появиха се и много слухове и различни версии за това, кое го е подтикнало да се оттегли.  Остават и множество неясноти около шумната акция на ДАНС в Митниците. Без отговори са редица въпроси за явен и скрит натиск в служби и ведомство.

Трудно е все още да се ориентираме, но очевидно нещо е наложило главният секретар да подаде оставка. Можем само да гадаем защо, но любопитна е и  една друга линия, свързана със недоказаната информация за връзката му с криминални среди и слуховете за опит за вербуване на сътрудници на военното разузнаване  - коментира проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, експерт по национална сигурност и бивш депутат.

Засега не се вижда вътрешен конфликт между партньорите ПП и ДБ. Вероятно става дума за вътрешни колебания и проблеми, за което премиерът Денков е знаел, особено за напрежение между министърът и главния секретар, смята той.

От друга страна, в светлината на арестуването на директорката на Агенция „Митници“  Петя Банкова, тя е отскоро на висшия пост, още не е станала „експерт“ по митниците, както иначе я хвали премиерът Николай Денков - допълва Николай Радулов. Според него  изниква въпросът,  дали хванатите крупни количества наркотици в последните дни, заради веригата криминални организации свързани с митичния Паскал ли се случва това, или защото бяха заловени 170 кг. кокаин?

Известно е, че в България кокаин и хероин по начало не биват залавяни, макар че те се продават свободно у нас и употребата им се увеличава. Цената намалява, което е големият проблем. Интересно е дали ставащото тези дни не е някакво наказание за това, че е ударен този наркоканал, или е свързано с друга мрежа на този Паскал?

Че контрабандните канали действат е абсолютно сигурно, както и съмненията за намесени по веригата в тях политици.  Но има и нещо, което намирисва на шпионаж.

Отново ли ще се „замаже“ историята?

Да се надяваме, че този път ще се направи по-сериозно разследване и ще излязат на бял свят поне чисто криминалните връзки.  Но едва ли ще се стигне до разкриването на висши политически фигури по веригата. Защото, когато  се започне работа по такова направление, някой по пътя умира, или го убиват. Също има и вътрешна борба за овладяването на  черните канали, като това също винаги завършва с печален случай.  Било смъртоносно покушение, маскирано като нещастен случай, но може да бъде и откровено убийство, както е случи с Алексей Петров. Отдавна трасетата, използвани за пренос на цигари, всъщност вече се ползват и за всякаква контрабанда.

Част от финансирането на изборите явно се прави от криминалния или поне от сенчестия свят. Затова се говори, че този заловен кокаин, неговата продажба, е възможно да е свързана с финансирането на изборите и кой има интерес от това.  

Известно е, че организираната престъпност винаги се възползва от суматохата по време на избори, когато властта е заета със собственото си оцеляване, защото знае, че ще остане безнаказана – убеден е експертът по национална сигурност Николай Радулов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13