Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хисаря стартира Античният фестивал Диоклецианополис

Министърът на туризма Зарица Динкова ще открие тридневния фестивал

| обновено на 05.04.24 в 16:56 | Интервю

Община Хисаря стартира днес културната си програма с Първи античен фестивал „Диоклецианополис - Кръстопът на времето“. 

Фестивалът е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на съвременния град Хисаря. В трите фестивални дни, чрез реконструкции на исторически събития и въздействащи спектакли ще бъде пресъздадено древното ни минало.

Програмата ще започне тази вечер със запалване на фестивалния огън и спектакъл за основаването на града от император Диоклециан. В негова чест ще се извършат ритуали и молитва за здравето на императора. Кметът на града Ива Вълчева ще даде началото на тридневния фест. Събота и неделя на различни места из Археологическия резерват на Хисаря, ще бъдат разположени античен пазар, демонстрации на занаяти (грънчарство, монетосечене, бижутерство), сцени за антична мода, антична поезия, както и възстановки на съдебни процеси срещу спекулата и срещу християни, каквито са били по времето на император Диоклециан. 

На арената на древния амфитеатър ще има демонстрации на военна екипировка, отбранителни техники, гладиаторски борби и битка между римляни и варвари. Гражданите и гостите на града ще могат да се забавляват с антични игри като стрелба с лък, ателие за направа на антични кукли, писане на латински и гръцки език, различни настолни игри от древността.

Акцент на Античния фестивал е най-новото издание на Археологическия музей – „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря“. Книгата представя религиите, които съжителстват в града – езичество, православие, католицизъм и мюсюлманство чрез пет туристически маршрута с посещение на антични и съвременни храмове. Спектакълът „Пътят на вярата“, който зрителите ще могат да гледат на втория фестивален ден, ще представи епископите на Диоклецианополис, участвали във Вселенските събори през 5 век и посрещането на съвременните пилигрими, извървели „мистичните пътеки на Хисаря“.

Организатори са Община Хисаря, Археологически музей - Хисаря и Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ град Хисаря. Заради фестивала ще бъде въведена временна организация на движението в курортния център. Ограничено ще е преминаването на автомобили по ул. „Крепостна“ в посока Южна крепостна порта „Камилите“ към бул. „Иван Вазов“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най- тъжния за християните ден. Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?"  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас". али е така? Слушайте, интересно е.

публикувано на 02.05.24 в 11:30

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56

Важна е приемствеността в опазването на мозайките

Историята с продължение, която вече ви разказахме с доц. Елена Кантарева, за това как в Пловдив се подготвя туристически маршрут "По пътя на мозайките", от реставратора  Димитър Станчев  ще научим за неговата работа и опазването на безценните мозайки в Епископската базилика на Филипопол. Той е ръководител на трите обекта - Епископска базилика на..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

Пловдив има нужда от Музей на мозайките

В програма „Точно днес“ ще ви запознаем с туристическия маршрут „ По пътя на мозайките “, който включва шест обекта от богатото историческо наследство на Пловдив.  Започва се от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативната листа на Република България в..

обновено на 01.05.24 в 09:04