Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на политически диалог обрича резултата от изборите

"Очаквам в служебния кабинет да има доста лица, които не сме очаквали, г-н Главчев да изпълни това, което обеща, че ще бъде експертен кабинет, който да организира предстоящите избори и те да са две в едно, въпреки че още има условности". Това заяви политологът и преподавател в катедра "Политология" в УНСС Александър Димитров.

По думите му, все още съществува хипотеза реално служебният кабинет след промените в Конституцията да не получи подкрепа. 

Това, което наблюдаваме в поведението на Бойко Борисов в момента, е по-скоро отговор на това, което чуваме от ДПС.

 "Виждаме в каква динамика се случва диалогът между политическите партии, които все още не са си научили урока и продължават да твърдят неща, които минират възможността за наистина добри разговори след изборите. Сега обаче интензитетът на това е по-голям и тежестта на отправените обвинения е по-голяма. След като минат изборите  това извинение, което се дължи на Мария Габриел за "красивото лице на мафията", бъдете сигурни, че ще бъдат върнати на масата".

Димитров подчерта, че не е изненадан от това, че Мария Габриел се е дистанцирала сама от разговорите още преди Димитър Главчев да бъде избран за кандидат за служебен премиер, тъй като предстоят европейски избори и тя вероятно ще е едно от главните действащи лица на ГЕРБ.

Когато партии допреди седмица са си партнирали, а след това излизат и започват с обвинения от рода "Пеевски е голямото зло за България", това означава, че наистина партиите общуват  и междуличностно във високо нервна обстановка.

 "Явно, отсега още започва предизборната борба и тя ще бъде по-негативна, отколкото предишната."

Александър Димитров бе категоричен, че партиите и политическите играчи са развързали абсолютно възможностите си за спекулации, включително и чрез медиите, пускайки определени имена в обръщение в общественото пространство, за да изпробват реакциите към нещо или към някого.

"Продължаваме да се намираме в много ниско състояние на политическия диалог и този проблемен диалог протича между партии от едно политическо семейство. Засега не виждаме обаче индикации за разделение на политическите партньори ПП и ДБ, независимо че имат разминаване в мненията. Тази коалиция е от една страна идейна, а от друга - електорална. Те знаят много добре, че като се явят на низборите отделно, няма да подобрят резултата си и това ги държи  много по-силно сплотени и заедно, отколкото всичко друго, което можем да си помислим. Това, заедно с фактора външна политика,  ги държи и не виждам какво би ги разединило, освен нещо в лидерски план, което на личностна основа да разцепи тази коалиция".  


Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50