Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски проект ограмотява ромите в "Столипиново"

| обновено на 08.04.24 в 15:41

Активисти  на Фондация „Рома“, заедно с експерти на Община Пловдив отчетоха финалния дял от проекта за местна интеграция на ромската общност, с помощта на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.  Дейностите по него са концентрирани в кв. „Столипиново“, чрез създаването на „Център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише“.  

Проектът, на стойност над 2 310 000 лв.  предвижда обхващането на поне хиляда души от ромската общност чрез система от образователни инициатили и социална заетост. Начинанието реализира подкрепа на жителите в „Столипиново“ чрез консултации по социални, образователни и здравни въпроси, профилактични прегледи на здравно неосигурени лица, топъл обяд за хора в неравностойно положение и други социални дейности.   

До момента  по него са обучени 750 души, като реално до края на изпълнението му ще бъде изпълнена заложената цяла квота, заяви ръководителката на проекта Недка Петкова, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“.  

Три целеви групи са обхванати във фокуса на заниманията – деца, възрастни и жените от ромската общност. Акцент се слага върху ограмотяването и обучението по български език чрез множество квалификационни курсове. Като най-голяма трудност в работата си активистите определят слабото образователно ниво, катализирано от суеверни страхове, което неизбежно води до ниска здравна култура, отбеляза кураторката на проекта Недка Петкова.

Изградена е нова административна сграда на ул. „Калина” 61 в "Столипиново", където на едно място ще се предоставят административни, образователни, здравни и социални услуги етническите малцинства. 

Събитието в Пловдив  съвпада с днешното отбелязване на Международния ден на ромите на 8 април. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52