Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Братаница протестират пред съда в Пловдив

| обновено на 11.04.24 в 11:09
5
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Жители на пазарджишкото село Братаница протестираха пред Съдебната палата в Пловдив. Протестът е под надслов „Справедливост за Моника и всички убити деца“. 

Близките на убитото момиченце искат да се спре войната на пътя и затвор за убиеца. Те разпънаха плакати с настояване за ефективна съдебна система и справедлива присъда. 

Бащата Марин Стоименов нарече подигравка 4-годишната присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд на 19 януари тази година спрямо Панайотов. Съдът му даде тогава 6 години, но заради съкратената процедура тя бе намалена с една трета. Бащата заяви също, че протестира за всички убити на пътя деца и поиска от съда поне 6 години затвор. 

Междувременно в Апелативния съд започна делото срещу бившия полицай от сектор БОП Владимир Панайотов, който преди почти три години - на 19 юли 2021, уби на пешеходна пътека в селото 8-годишната Моника.

Делото се гледа за втори път, след като Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане. Първоначално Панайотов получи 4 години и 8 месеца затвор, но на втората инстанция той получи 3-годишна условна присъда. Заради пропуски ВКС върна делото.

В съда адвокатът на пострадалото семейство Борис Акълиев настоя да се изиска от Районната прокуратура в Пловдив писмо от дирекция  Вътрешна сигурност на МВР с резултатите от вътрешна проверка на министерството по отношение на Владимир Панайотов отпреди 6 години. Става дума за случай, при който Панайотов през 2018 година е заплашил с оръжие пловдивчанин в парк, където е разхождал кучето си без намордник. Според адвоката това показва, че полицаят смята, че е над закона и счита, че е безнаказан. 

По време на заседанието бе разпитан колега на Панайотов – Георги Сестримски, който го описа като добър човек, готов да помогне на хората. По време на срещите им той е изразил съжаление за катастрофата в Братаница. Пред журналисти Панайотов също заяви, че много съжалява и добави, че справката няма да промени хода на процеса. 

В последните си думи пред съда Владимир Панайотов помоли за условна присъда. Стана ясно, че вътрешната проверка на МВР е установила, че няма данни за престъпление от страна на бившия полицай по случая отпреди 6 години. Процесът продължи с пледоарии на адвокатите и държавното обвинение, което настоя за 4 години и 8 месеца ефективна присъда след редукцията заради съкратената процедура. 

В крайна сметка съдът го обяви за решаване, а присъдата ще стане ясна в законовия срок.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Серия пожари в Пазарджишко

Пожар избухна  в 2 необитаеми къщи в стрелчанското село Свобода, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Сигналът е получен на телефон 112 към 13 50 часа. Огъня гасят пожарникари от Стрелча с 1 автомобил  още 2 екипа от службите в Панагюрище и Пазарджик. Пожарникарите се стремут да локализират огъня, за да не обхване трети необитаем..

публикувано на 23.06.24 в 08:22

Извънредни кметски избори в Панагюрище

В Панагюрище се провеждат извънредни избори за кмет. Двама са претендентите за кметския пост - независимият Желязко Гагов, който бе избран на редовния вот през октомври, и дългогодишният кмет Никола Белишки от ГЕРБ.  До извънредния частичен вот се стигна, след като Върховният административен съд касира предишния изборен резултат заради открити..

публикувано на 23.06.24 в 08:20

Църквата празнува Петдесетница

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува раждането на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Празникът на Светия Дух е в понеделника след Петдесетница.

публикувано на 23.06.24 в 08:17

Ден на отворени врати в Роженската обсерватория

Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория. По традиция вратите на обсерваторията се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп.  В параклиса бе отслужен водосвет и даден курбан за..

публикувано на 23.06.24 в 08:15

Авто ретро поход Ромбус 2024 финишира в Карлово

Карлово ще бъде финална спирка на Авто ретро поход Ромбус 2024.  От 16:00 часа на паркинга на ъгъла на ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Ген. Заимов“ ще пристигнат участниците в проявата.  Тази година в ретро похода Ромбус участват около 40 екипажа с ретро коли и 10 с ретро мотори.

публикувано на 23.06.24 в 08:12