Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъжното е, че предизборните битки са основани на компромати

| Интервю

"Точно днес" говорим за неизвестните на седмицата, добавяме коментари и анализи към политическите сблъсъци от последните дни. Или как започна работа служебното правителство, политическият пейзаж се изпъстри с новите крими сюжети, арести на ОПГ в митницата, снимки на часовници и пачките в евро до пудела на обвинените за контрабанда млади мъже. Какво да очакваме от вота 2 в 1, и  ще има ли вариант да се състави отново правителство на досегашните управляващи - анализираме с доц. Даниела Пастармаджиева, политолог и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Доц. Пастармаджиева отбеляза, че основното предизвикателство, пред което се изправя това служебното правителство е, че ще бъде поставено под много голямо наблюдение. Това е така, защото е първият служебен кабинет, който е съставен по новите правила, след промените в Конституцията. 

"Всяко действие на премиера Димитър Главчев и министрите ще бъде свързано с направените промени, като оценката за тяхната работа ще бъде коментирана в тази посока, дали тези промени са били добри и необходими.", посочи още политологът. 

Доц. Даниела Пастармаджиева по повод ситуацията в МВР и уволнението на Живко Коцев: "Тази ситуация е много усложнена, защото тя има юридически параметри. В обществено - политическия дебат на преден план излизат други елементи, а именно какви са моралните аспекти на това поведение. От юридическа гледна точка всеки замесен в скандала е невинен до доказване на противното. В случая, моралните щети са непоправими. Остават въпросителни, които си задава обществото, например, дали не е трябвало и да бъде сменен министър Калин Стоянов."

"Тъжното е, че в последните години предизборните битки са основани на компромати.", каза доц. Пастармаджиева. Тя посочи, че това, което обществото губи е, че не чуваме положителните послания, какво ще предстои пред страната. 

"Чувам коментари, че наблюдаваме разпад на парламентаризма и държавността, че те са изчерпани. Подобни заключения са крайно пресилени. Обществото ни е в процес на адаптация, в който виждаме смяна на поколенията, както и нов тип политически лидери.", смята доц. Пастармаджиева. Тя смята, че категорично ще има намаляване на избирателната активност, но обстановката е много динамична.

"Само повишеното гласуване от наша страна, може да допринесе за редуциране на контролирания и купен вот.", каза доц. Пастармаджиева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01

Христо Иванов подаде оставка като лидер на ДаБг и като депутат

След заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България", на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС. Иванов направи уточнението, че решението му засяга само "Да, България", а не..

публикувано на 10.06.24 в 14:50
Любомир Стефанов

ПП-ДБ са най-големите губещи на тези избори

След изборите за европейски парламент и извънредния вот за Народно събрание у нас, в програма "Ден след ден" коментарите резултатите с политолога Любомир Стефанов .  Той подчерта, че днес оценката на гражданите към политиците е Слаб 2,75 . "Избирателната активност е шамар, откакто провеждаме избори в България, в последните 35 години, толкова ниска..

публикувано на 10.06.24 в 14:06

Борисов обясни в село Магерово защо ГЕРБ са първи на изборите

В първия ден след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с бившия регионален министър Николай Нанков и бившия външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева посетиха велинградското село Магерово. Пред хората Борисов обеща да се отпуснат средства за довършване на пътна отсечка от над 4 км, която свързва няколко..

публикувано на 10.06.24 в 12:28