Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в Наказателния кодекс, приети миналото лято.  Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление. 

Казусът коментира в програма "Ден след ден" Владимир Тодоров от  Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Според него конституционните съдии не би трябвало да обявяват за противоконституционни тези мерки. Но дори и това да се случи трябва да се прецезират текстове в НК и тази мярка да остане, защото това не е прецедент в Европа. По думите в някой държави се конфискуват автомобили не само за алкохол и накотици, а и за превишена скорост.

"Тази мярка беше въведена август месец м.г след като дълги години виждаме, че действащите към онзи момент сакции за пияните  и дрогините не даваха резултат, а напротив имаше ръст на дрогирани водачи. В един момент те даже задминаха пияните. Тази мярка е положителна, защото макар да не е минала една година, осезаемо и статичстически се вижда, че има по-малко задържани пияни или дрогирани при същия или по-голям бройки тестове, което означава, че българинът не го плашат глобите, но българина го  плаши това да загуби  автомобила си", припомни Тодоров.

Той поясни, че доколкото има проблем той при бавното излизане на кръвните тестове и сгрешените тестове. Според него това ще се реши до два-три месеца, защото се закупиха две машини и се очаква да бъдат закупени още, за да се компенсира забавянето в момента.

"Конфискацията на авотомобила минава през съда и всеки има възможност да изложи своите агрументи пред съдия", посочи експертът.

По думите му тази година като цяло има по-малко загинали при катастрофи спрямо същия период на миналата година.

"100 загинали има от началото годината, което е с 13-15 по-малко от миналата година", каза Тодоров.

Той смята, че до края на година КС трябва да се е произнесъл по казуса. На въпрос свързан с продължаващата агресия по-пътя експертът посочи като причина липсата на бърза и ефикасна съдебна система. 

"Има чувство за безнаказаност не само на пътя, има чувство за безнаканост и спрямо държавноста и спрямо законите. Така че това е  общо проявление на липсата на  бърза и ефикасна съдебна система. Когато говорим, че съдебната система не работи или тя работи бавно едно от проявленията е тази  агресията по пътя, защото тя не дава бърза реакция на държаваат", категоричен е Тодоров.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38