Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия. 

"Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран и Техеран беше принуден да отговори", почерта анализаторът и добави, че става дума за демонстративна операция, прия която Иран искаше да покаже, че има военна мощ да отговори. Това е причината, според него,   акцията да е с ограничен мащаб, без цивилни жертви и сериозни щети и без да има продължение. 

Според Николов политиката на Иран досега беше на въздържане от преки военни действия в региона, защото не е заинтересован от въвличане във военен конфликт. В същото време страната е обградена с прокси сили – хутите, Ливан, Хизбула, като  разчита на тях да решава своите въпроси. "Балансът обаче се измести, наруши се. В същото време Иран никога не се отказвал да унищожи Израел, а Тел Авив никога не се е отказвал от разширяването на влиянието си, въпреки че напоследък губи подкрепата на световното обществено мнение заради офанзивата в Газа", каза той.

Експерът смята, че Техеран си дава сметка,  че не е в негов интерес да води война със съседни страни. В същото време той смята, че военната операция на Иран с ятото от дронове струва много по- евтино, отколкото изградената от Израел ПВО-защита за милиарди долари. Изводът, който прави Симеон Николов е, че  ако избухне война и тя продължи повече от седмица, Иран ще има предимство, защото ПВО-то на Израел е твърде скъпо.

Прогнозата на експерта е, че Близкият изток е на ръба на пропастта на една голяма регионална война, която може да стане световна. 40% все още, по думите му, има шанс разумът на надделее. 

По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1: Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24