Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупционните скандали обезличават партиите

Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб
Снимка: Таня Величкова, БНР

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали не учудват никого. 

"Може би за голяма част от избирателите те дори са нещо латентно, очаквано да се случи. Ще си позволя да припомня, че когато говорим за контрабандни канали и за големи европейски пазари, защото да не се лъжем, каналите, които минават през България далеч не са насочени само към българския пазар, който е малък, беден и за съжаление намаляващ, са свързани в голяма система. България не се развива в епруветка и надали би могла изолирано, самостоятено и със собствени сили би могла да се се справи с този много неприятен феномен", коментира в програма "Ден след ден" политологът. 

Според него само може да се предполага какви са тези канали. "Може да се предположи само, че от една страна се влиза в България, някаква част от стоката се разпределя на българския пазар, вероятно неголямамалка част остава в страната, а ако каналът е от Азия, минава през Турция и България и е насочен към големия и богат европейски пазар и сигурно излиза. Очевидно е, че на изхода и на входа има проблем", каза още Стефанов. 

По думите му България, през дългите години на социализма, когато ДС е направлявала тези канали, участвала е по някакъв начин в тяхното формиране и управление, нейното наследство никога не е било демонтирано по отношение на този поток, а страната е изпаднала в колапс, бедност и институционална слабост след колабирането на социалистическата държава. Така обективно се стига до срив, като бедната и слаба България, често оглавявана от алчни и немощни политици, не е била в състояние да се справи с този вид престъпност, смята политологът.

Той посочи, че битката за ръководството на службите е желание за контрол върху нещо, което носи приходи, а в България се наблюдава битка между няколко политически полюса.  

Стефанов подчерта, че партиите изглеждат обезличени, защото се надцакват един над друг кой е по-корумпиран, а задачата им е да генерират доверие и да набират избиратели. 

"Когато те се замерят един друг кой е по-крадлив и корумпиран, този факт води до обезличение и избирателите остават с впечатлението, че това е сърцевината на политическия дебат в България", изтъкна политологът. И допълни, че в една демокрация отговорност споделят всички страни - не само политиците и кандидатите, но и самите избиратели, от които се очаква да направят информиран избор. По думите му с всеки един свой избор, избирателят поема своята отговорност за бъдещето на страната. 

Боян Стефанов каза още, че подобни атаки в медиите ще доведат до повече отчаяние у избирателите, а това би улеснило партиите с твърди ядра. Според него последните социологически проучвания, излезли около 5 април преди да излязат скандалите, свързани с митниците и главния секретар на МВР, показват, че ПП-ДБ са втора сила, с голяма разлика след първата. "Така че след тези скандали не виждам откъде могат да наваксат", коментира той. И допълни, че е по-вероятно двете партии да се явят отново заедно на изборите 2 в 1.

Стефанов прогнозира, че е много възможно след тези избори следващото Народно събрание отново да не избере редовно правителство и служебният кабинет да продължи да работи. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50