Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според НИНКН оградата на Небет тепе е недопустима и вредна

| обновено на 17.04.24 в 11:46

Поставената ограда на Небет тепе е недопустима и вредна, каза пред Радио Пловдив директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Становището на института, което се позовава и на министерството на културата от 2022- ра година в същия дух, е изпратено до Общинските съветници на Пловдив в отговор на запитвене от групата на ПП - ДБ.

В него се цитира позиция на зам. -министъра на културата от 2022 година, в която се казва:
"Заданието не поставя изискване към проекта за поставяне на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса като ограничава достъпа. Включването й в проектната документация на този етап е недопустимо."

Пред Радио Пловдив Арх. Петър Петров съобщи, че е направил проверка на място, за да види "какво е направено и дали нещо може да се спаси". По неговите думи оградата не само е недопустима, тя е несъгласувана по проект.

"Така че нещата са доста по- тежки отколкото само една ограда, защото има и бетон отдолу. Предтавяте ли ки как се кърти бетон върху арлеология?!"

Препоръката на НИНКН е да състави комисия и да се прецени как да се действа, защото дори премахването на бетонната основа на оградата е проблем. Тази комисия трябва да се инициира от кмета на Пловдив, с когото имаме добър диалог, да се включат представители и на министерството на културата, смята директорът на НИНКН.

И днес проектантът на обекта арх. Румяна Пройкова поддържа мнението си, че Небет тепе, като изключително значим археологически обект, трябва да бъде защитено. Тя не отрече, че е била запозната със становището от 2022-ра година.

По думите й "проектът е съгласуван, но има забележка, с която не се приема наличието на ограда, но и общината, като собственик настоява да е оградено. Аз не съм настоявала да се изпълнява нещо, което е недопустимо". 

На базана на изпратения от от НИНКН отговор от групата на ПП- ДБ отново настояха за незабавно премахване на металната ограда. 

На заседанието на Общинския съвет следващата седмица те ще настояват кметът Костадин Димитров да каже какви мерки ще придприеме след полученото становище.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Великденски детски празник в Карлово

Великденски празник за децата организира Община Карлово на площад „20-ти юли“ в града. За децата бе организирано познавателно боядисване на великденски яйца. Показано бе и плъстене на вълна-стара и традиционна българска занаятчийска техника. В детския празник участваха представители на сдружение „Любен Каравелов“ от с. Каравелово, както и..

публикувано на 04.05.24 в 15:47

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни..

обновено на 04.05.24 в 15:45

Последен ден за промени в състава на регистрираните коалиции

Партиите и коалициите могат да подават заявление в Централната избирателна комисия за извършване на промени в състава или в наименованието на регистрирана коалиция до 17:00 ч. днес. Това се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни. На  брифинг на 30 април..

обновено на 04.05.24 в 15:44

И Перущица влезе във Фонда за развитие на Летище Пловдив

Община Перущица е най-новият член на Фонда за развитие на Летище Пловдив. Това решение беше взето с пълно мнозинство от всички общински съветници. С присъединяването на община Перущица, общините, които членуват във Фонда, стават 12, което е най-доброто постижение от създаването му. Във фонда членуват и хотелиерски и туристически компании.

обновено на 04.05.24 в 15:44

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

обновено на 04.05.24 в 15:44