Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция представя изследване на българското село

| обновено на 17.04.24 в 14:19



Научна конференция Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна.

Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет Паисий Хилендарски”, зала "Компас". Програмата включва 7 научни сесии и посещение на терен в село Старо Железаре, където участниците ще дискутират повдигнатите въпроси и заедно ще споделят и преживеят селото. На 19 април от 18:00 ч. ще бъде представена книгата на гл. ас. д-р Мария Кисикова.

Изчезването или пък успешното развитие на селата, повишаването на качеството на живот на различни слоеве на населението, възстановяването на разкъсани връзки между поколенията са само няколко аспекта от сложната и пъстра картина на предизвикателствата, които все повече ще изискват мерки за преодоляване на демографската, социална и културна криза в различни региони и територии. Научните сесии на конференцията ще представят теми, които засягат моделите за съживяване и устойчивост на териториите; трансформациите в поколенческата структура на селата; практическите стратегии на селските общности; „преоткриване“ на традициите и наследствата. Областите на проучвания следват проблемите на жизнените преходи, кризи, миграции; трансформации в селата и актьори на промяната; образи, памет, наследство; наследства и наследници; традиция и промяна и др. Участници са учени и изследователи от ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет,  Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН

Конференцията е заключително събитие по проект „Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване“, КП 06-Н40/5 финансиран от национален фонд “Научни изследвания”.

Събитието е част от честванията на 20-годишнината от създаването на Философско-историческия факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Подробности за проекта и конференцията чуйте в разговора с доц.Стойка Пенкова - Декан на Философско-исторически факултет.
По публикацията работи: Дарина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Романтичен спомен за бабите в живота на всяко дете

Кремена Димитрова представя сборника с разкази „Баба“  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Той включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби.  Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред тях са Ангел Иванов, Владислав Христов, Жюстин..

обновено на 30.04.24 в 07:24

Предпразничен концерт на хоровата формация "Евмолпея"

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще изнесе самостоятелен концерт в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22.  Концертът е под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Програмата включва над 15 произведения и  едно премиерно представяне, като сред ортодоксалния репертоар са песните „Господи помилуй“ –..

публикувано на 30.04.24 в 07:23

Преге - предаване за света на книгите, 27.04. - 03.05.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.04.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Александър Дюма. Кралица Марго. 692 стр., 5А, Плеяда, 2024. Симон де Бовоар. Неразделните. 152 стр., 4А, Колибри, 2024. Тан Туан Ен. Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моам. 276..

публикувано на 29.04.24 в 11:49

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21

"Вдъхновения от случайността" на Коста и Тодор Павлови

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита в Дом на културата  „Борис Христов“. С нея се отбелязват два юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Коста Павлов е роден през 1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, но творческият му..

публикувано на 29.04.24 в 07:56