Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Най-старата запазена фотография на Градината е от 1900 г., тя е представена в изложбата

| обновено на 18.04.24 в 16:31

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването. 

"Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той поясни, че това е Първата градска градина в България. Петко Георгиев твърди, че Пловдив е длъжник на Патриарха на българската литература, защото три пъти е поемал ангажименти към Вазов, които са останали неизпълнени.

Вече е експонирана изложба в Градската градина, която показва първия план за града отпреди повече от 140 години, където градината съществува. 

Официално откриване след реконструирането на градина е утре от 19:30 часа. 

Наташа Костадинова, началник на Държавен архив Пловдив каза, през 1883 година Иван Вазов е закупил къща в съседство на градината, за което има документ т.нар. "Владало", което е показано в изложбата. Костадинова също се позова на документи, че градината винаги е наричана Градска и се намира в т.нар. "Квартал 178". Вазов нарича градината точно Дондукова, само в едно свое стихотворение от стихосбирката "Поля и гори".

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов каза, че обектът дава възможност за по-бурно развитие на нашия град. 

Общинският съвет ще реши как да се казва градината, проектът който реализирахме буди възхищение и всеки се изказва по темата, допълни Стаменов. Той се позова на исторически документи, които са издирили и от тях става ясно, че градината винаги се е наричала Градска. 

Цялата реконструкция на градината и прилежащите зони и улиците до нея е на стойност 4.5 млн. лева. В пространството има видеонаблюдение, интернет, пейки, кошчета, настилките са от гранит. Вече са готови 4 водни атракциона, вкл. централният фонтан.

В следващите три дни има подготвена специална програма в градината. В петък, 19:30 часа е откриването с Държавна опера -Пловдив, събота е концертът на Биг Бенд Пловдив, неделя ще има работилници за деца и музикална програма.

По повод на идеята улица "Христо Г. Данов",  до Градината да стане пешеходна, кметът на Централен каза, че това решение ще вземат общинските съветници. В близките 10 дни това предложение ще се гледа от комисиите на ОбС-Пловдив. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Илияна Йотова запали огъня на Майските празници в Първомай

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града.  Тя призова да..

публикувано на 01.05.24 в 12:55

На съвестта на служебния кабинет е строежът на болница "Мама и аз"

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни. Това коментира пред журналисти в Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова по повод решението на Министерския съвет за  одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз" . Тя посочи, че е била изненадана, защото цялата..

публикувано на 01.05.24 в 11:43

Вицепрезидентът ще посети Първомай за празника на града

1-ви май е празник на град и община Първомай. Гост на тържествата ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие 51-то издание на Майските културни тържества в града. Кметът Николай Митков ще  връчи Знака на Първомай на представители на местни фирми.  Празничната програма продължава с веселие на открито с концерт на танцова формация „Елика“...

обновено на 01.05.24 в 10:37

Нови случаи на кюклюш в Пловдив и Карлово

16 са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив и областта до момента. Само за два дни от началото на седмицата има потвърдени 5 нови заразени с коклюш. Единият от тях е на 15-годишно дете от Карлово, а останалите четири в Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив доктор Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив. В..

публикувано на 01.05.24 в 10:35

Априлската епопея пресъздават в Клисура

Историческите събития от избухването на Априлското въстание в Клисура ще бъдат показани по обяд в подбалканския град. Десетки членове на дружество „Традиция“, с оригинални носии и костюми и въоръжени с автентични оръжия, пресъздават историческите събития - обявяването на въстанието, революционния устрем, боевете около градчето и кървавото потушаване..

публикувано на 01.05.24 в 08:38