Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

| обновено на 19.04.24 в 15:22

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив. 

Програмата продължава и през уикенда със семейни настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината. Детски работилници с ателиета пък очакват най-малките. На сцената в събота се качват Биг Бенд Пловдив и новата джаз формация на Димитър Льолев. Неделя ще премине с уроци по суинг, концерт в стил GipsyJazz и за финал трибют с песните на Тодор Колев.

В Градската градина е експонирана и изложба, която показва първия план за града отпреди повече от 140 години, където градината съществува.  От него става ясно, че се намира се в т. нар. квартал 178 и се е наричала Градска. Цялата реконструкция на градината и прилежащите зони и улиците до нея са на стойност 4 милиона и половина лева. В пространството има видеонаблюдение и интернет. 

Междувременно продължава спорът как да наричаме градината – Градска, Дондукова или Иван Вазов. Няма документ, в който градината да се нарича Дондукова. Името се използва неофициално от близо 30 години насам, а в непосредствена близост до нея е живял Иван Вазов. Кое име да носи първата градска градина в Пловдив ще бъде решено от Общинския съвет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трус от 3 по Рихтер е регистриран в района на Пазарджик

Слабо земетресение с магнитуд от 3 по Рихтер е регистрирано минути преди 9.00 ч. в района на Пазарджик, показват данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Епицентърът на труса е на 6,2 км на запад от Пазарджик и на 96 км от София – между селата Звъничево и Мокрище.  Дълбочината е била 12.2 километра, сочат данните..

публикувано на 02.05.24 в 09:42

Деца боядисват яйца с митрополит Николай

На Велики четвъртък - денят на Тайната вечеря, Пловдивският митрополит Николай ще приеме деца от пловдивските детски градини и училища, в двора на митрополитския храм „Света Марина“.  Заедно те ще боядисат яйцата за Великден.  Децата са подготвили празнична програма с песни, музика, танци и рецитал.  В Белащица и Браниполе също са организирани..

обновено на 02.05.24 в 09:02

В Бачковския манастир багрят 2024 червени яйца

2024 яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък. Така те ще спазят християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата – символ на Христовото Възкресение.  Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от..

публикувано на 02.05.24 в 08:47

Всенародно поклонение събор ще се състои в местността Оборище

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва във всенародното поклонение - събор до паметника в историческата местност Оборище от 11:30 часа. Кирова ще произнесе слово и ще положи венец след тържествения молебен водосвет. Всенародното поклонение - събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Масови полицейски проверки по време на великденските празници

Засилено полицейско присъствие и масови проверки ще има от днес и в дните до края на седмицата по време на великденските празници в Пловдив. Патрулите ще подпомагат трафика и успоредно с това ще следят за нарушения.  Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР гл. инспектор Красимир Нешев, уточни, че в  последния работен ден..

публикувано на 02.05.24 в 07:31