Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година.

Икономическият анализатор обясни, че всяка една средна стойност крие риск от заблуди, тъй като това означава, че някои домакинства повишават доходите си. Други обаче заради инфлационните процеси и липсата на индексация на заплатите са попаднали в групата, която е загубила покупателна способност миналата година.

„Всъщност много от българските домакинства имат сериозен проблем да покриват своите разходи, много от тях живеят на кредит, взимат заеми или се лишават от важни и необходими неща, ограничават почивки, покупката на дрехи и т.н.“, коментира Мишев.

Той добави още, че липсата на буфер за покриване на непредвидени разходи при домакинствата е притеснителна тенденция. Аргументира се с това, че липсата на заделени средства означава, че хората биха се принудили да вземат заем, който да изплащат после. Това от своя страна означава – лишаване от бъдещи разходи заради изплащането му.

Според него не е изненада, че  българинът е използвал ръста на доходите си главно за храни и безалкохолни напитки, както и за поддържане на жилището.

„Почти нищо не е отишло за пътувания и културни развлечения, което означава, че на практика полученото е изразходвано.

В дългогодишен  план (10 години) се вижда, че при масовите стоки все пак покупателната способност на българското домакинство е нараснала. Това е една позитивна тенденция, но тя е свързана и с това, че имаме намаляващо население. 

Това са средни стойности и се делят на база това, което се генерира и различната основа, която се появява през годините“, каза Мишев.

Той добави обаче, че през последното тримесечие се наблюдава положителна тенденция – на намаляване цените на основните хранителни стоки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

публикувано на 02.05.24 в 10:01

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

публикувано на 02.05.24 в 09:47

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21