Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

| обновено на 19.04.24 в 15:23


Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община Пловдив е вместо ограда да се постави видео наблюдение.

От НИНКН припомнят, че миналия месец директорът на института арх. Петър Петров е посетил Небет тепе заедно със заместник-кмет на града и представител на изпълнителя и отново е поискал да се спре изграждането на металната ограда. По повод на заявеното от кмета Костадин Димитров, че има противоречие в позициите на двете институции и че се очаква окончателното им становище, от НИНКН отговарят, че в института не е постъпвало писмо от местната власт с искане „на инструкции“. 

Подчертава се също, че не се очаква Институтът и Министерството да променят позицията си. "Надяваме, че оспорването на становищата на държавните институции не е опит за прехвърляне на отговорност", се казва още в становището. 

Металната ограда на Небет тепе нарушава архитектурния контекст на стария град и съществуващите там масивни каменни огради. Небет тепе е на първо място градски парк, в който има археологически обекти, а не археологически обект, който трябва да бъде ограден, заявяват още от НИНКН. 

Според експертите му  на Небет тепе е излят бетон, който липсва в проектите, не фигурира във внесената проектна документация и не е съгласуван. Изпълнени са строителни работи без никакви чертежи и без одобрение от упълномощените институции.

Пред Радио Пловдив директорът на НИНКН арх. Петър Петров препоръча спешно формиране на комисия от експерти, които да изготвят плана за премахването на оградата, която освен, че е е незаконна, уврежда археологията под нея. Той недоумява защо проектантите и надзора на проекта не са реагирали на нейното изграждане и попита каква е тяхната отговорност.

 Притеснението на местната власт е, че премахването на оградата ще забави изпълнението на проекта и ще доведе до финансови санкции от финансиращия орган. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Всенародно поклонение събор ще се състои в местността Оборище

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва във всенародното поклонение - събор до паметника в историческата местност Оборище от 11:30 часа. Кирова ще произнесе слово и ще положи венец след тържествения молебен водосвет. Всенародното поклонение - събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Масови полицейски проверки по време на великденските празници

Засилено полицейско присъствие и масови проверки ще има от днес и в дните до края на седмицата по време на великденските празници в Пловдив. Патрулите ще подпомагат трафика и успоредно с това ще следят за нарушения.  Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР гл. инспектор Красимир Нешев, уточни, че в  последния работен ден..

публикувано на 02.05.24 в 07:31

Военнослужещи от Смолян и Асеновград с прояви за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната отбелязват 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. В Смолян на новия център на града от 10.00 ч. военнослужещи от 101-ви алпийски полк ще направят показ на въоръжение, техника и алпийско имущество.  Сред атракциите за студенти, ученици и граждани ще бъде устройването на т.нар...

публикувано на 02.05.24 в 07:27

Главчев отмени решението за частна детска болница "Мама и Аз"

Днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в гр. София. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на..

публикувано на 01.05.24 в 17:26

Илияна Йотова запали огъня на Майските празници в Първомай

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града.  Тя призова да..

публикувано на 01.05.24 в 12:55