Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

| обновено на 19.04.24 в 16:36

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков.

"Българските граждани и в най-лошите си сънища не могат да си представят какво се случва в РСМ, просто няма такава предизборна кампания. Няма дебат за икономика, социални дейности, политики или нещо друго, а състезание по омраза срещу българите. Такова е отношението на политическия елит", каза Любчо Нешков. 

Той даде пример, че във всеки местен дебат се говори за българска окупация, български диктат и др.

"Това е шизофрения, насадена от 1912 г. Това е лицето на дълбоката държава. Това е Сърбия, която прави проекта за подчинение на обществото в РСМ", посочи журналистът.

Той подчерта, че за да върви Северна Македония по пътя към присъединяване към ЕС, най-малкият жест е да впише българите в конституцията на страната. 

"Не го правят, за да са в пакет със Сърбия и продължение на Русия. Не забравяйте, че сега Сърбия се управлява от дясната ръка на Милошевич", подчерта Нешков.

Той допълни, че такива антибългарски настроения показват и албански политици от време на време, включително и бившият външен министър Буяр Османи. 

Цялото интервю на Емил Костов с Любчо Нешков е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50