Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Европейската имунизационна седмица

| обновено на 22.04.24 в 11:36

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по заразни и паразитни болести.  

От 2022 г. е национално отговорно лице по микробиология към Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. Тя е национално отговорно лице и за лабораторна диагностика и наблюдение на морбили и рубеола, като част от Глобалната лабораторна мрежа за надзор на морбили и рубеола към СЗО. По време на семинара, отворен за студенти от различни медицински специалности, ще бъдат представени презентации на актуални теми, свързани с ваксините. Лектори ще бъдат Катерина Колева, Сибел Aзиз и Eлица Желязкова, (стажант-лекари, специалност „Медицина“) и Даниел Георгиев (стажант-лекар, специалност „Дентална медицина“).

Това съобщи за програма "Точно днес"  проф. Ани Кеворкян, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“.


Тя уточни, че в  края на семинара ще се проведе куиз с въпроси, свързани с ваксините и тримата най-добре представили се студенти ще получат награди, а всички останали -сертификат за участие.

Инициативата за организиране на семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица в МУ -Пловдив е подета през 2016 г. от проф. Йорданка Стоилова и проф. Ани Кеворкян, ръководител на  Катедра по епидемиология и МБС и проф. Радка Комитова  Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина .


За пръв път през 2005 г. Световната здравна организация стартира инициатива през последната седмица на м. април, посветена на имунизациите с цел да повиши информираността на обществото и медицинските специалисти за ползите от ваксините.

Проф. Кеворкян припомни, че тази година в рамките на инициативата ще се отбележи 50 годишнината от създаването на Разширената програма за имунизации, благодарение на която в света е ликвидирана едрата шарка, заболяемостта от полиомиелит е намаляла с 99%, редица заболявания са в етап на елиминация в определени региони. Въведени са национални програми за предпазване и ограничаване от редица инфекциозни болести.

По тази причина Европейската имунизационна седмица ще отбележи постиженията на програмата да защити няколко поколения хора от сериозни заболявания, които могат да бъдат избегнати с ваксини.

Кампанията ще подчертае също спешната нужда от по-високо, справедливо и равномерно ваксинационно покритие във всички общности, за да няма нови огнища на заболявания, за които има имунизационни препарати.

Наред с постиженията, в обществото възникнаха антиваксинални нагласи, което показва нуждата от по-широко представяне на научно-базирана информация за постигнатото в областта на общественото здравеопазване след въвеждане на ваксинопрофилактиката.

"За цялата 2023 година в страната имаше 20 случая на коклюш, а от началото на тази година случаите са близо 250, каза проф. Ани Кеворкян. Това се случва въпреки високото ниво на ваксинация в най-ранна възраст.  Тя уточни, че заболеваемоста в редица европейски страни, включително и у нас  расте.

Проф. Кеворкян, която е и главен координатор на Националния експертен съвет по имунизации допълни, че има предписания да се прегледа кои деца са изпуснати и да бъдат обхванати при първа възможност. Препоръчва също така да се имузинизарат бремените в последния триместър, за да се образуват антитела  и да се предпази детото в първите месеци след раждането.

"Ваксината е най-добрата превенция срещу силно заразните заболявания като морбили и коклюш", категорична е проф. Кеворкян.
Интервю с проф. Ани Кеворкян може да чуете от прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50