Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

| обновено на 24.04.24 в 11:49
Автори: ,

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на заболяването, а като брой - най-голям е той в столицата. Кунчев коментира, че коклюшът никога не е напускал страната ни.  

"Просто бумът е на 4-5 години, а от миналата той се разпространява сериозно в Европа и сега е стигнал до България" – обясни той. 

Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч от очаквания пик, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по БНТ.  От министерството очакват пикът да бъде достигнат до края на май.

Предстоящите празници и решението на Министерството на образованието и науката да слее тези празници ще даде глътка въздух на здравните власти и ще се намали разпространението на болестта в училища и детски градини, каза още министър Кондева.

В момента в 11 области все още няма регистрирани случаи, което не ни дава опция да обявим епидемия, обясни служебният здравен министър.

Ако това се наложи, най-вероятно ще е за определени области. В момента заболеваемостта  е най-голяма в София.

Карантината е в рамките на 14 дни. Когато има доказан случая на коклюш в един клас, той се карантинира, напомни министърът. Същите правила важат и за детските градини и яслените групи.

Министър Кондева припомни, че държавата е осигурила безплатни тестове, които се правят в Районната здравна инспекция в София и в Националния център по паразитни и заразни заболявания.

Решението да се ваксинират бебета на месец и половина все още се дискутира, добави Кондева, но това е и начин да ограничим заболяването в групата на най-уязвимите – децата до 1 година. 

Тенденцията за увеличение на болните от коклюш в Европа се наблюдава от близо една година. Очакваме окончателното решение на Националния съвет по имунизациите, което за нас ще бъде водещото при взимането евентуално на решение, допълни Галя Кондева.

В склада на министерството има достатъчно количество осигурени ваксини. Полагат се и усилия да се осигури бърз достъп до пазара. В петък ще пристигнат 2000 дози от ваксина срещу коклюш, която ще се разпространи в аптеките. 25-30 лева струва изследването за коклюш, ваксината също е от порядъка на 30 лева, каза министърът.

Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице. Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Водач загина при катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, край Песнопой

Тежка катастрофа в района на село Песнопой блокира движението по пътя Пловдив - Карлово, съобщиха от полицията.  Според предварителните данни около 19.20 ч. се ударили два автомобила - "Ситроен" и "Сузуки".  След сблъсъка втората кола изхвръкнала извън пътя, а от пристигналите екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната е констатирана смъртта..

публикувано на 01.10.24 в 21:37

Разследват връзка в Министерството на културата по схемата "Разград"

Прокуратурата разследва евентуална връзка в Министерството на културата за източените пари от театрите по схемата „Разград“. Това стана ясно на днешното съдебно заседание в Пловдив, на която програмистът Петко Писков от Пазарджик,   сочен за мозък на схемата, остава в ареста.  Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"..

обновено на 01.10.24 в 17:57

Пак глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Глоби от 300 до 800 лева ще бъдат наложени на 34 нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, съобщават от Община Пловдив. Нарушенията са констатирани от 1 до 30 септември и са съставени 34 акта, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“.  24 от актовете са за изхвърляне на отпадъци извън определените..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Започна строежът на нов път от КЦМ до Куклен

Първа копка на нова отсечка на пътя към Куклен направиха кметът Мария Белчева и Румен Цонев, председател на Съвета на директорите на Холдинг КЦМ 2000.  Трасето ще е с дължина от близо 700 метра и ще изведе основния трафик от и до Куклен извън досегашния път, който ще остане за ползване основно от камиони, обслужващи металургичното предприятие,..

публикувано на 01.10.24 в 15:35

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото "Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за "домашен арест".   Георгиев е с три обвинения - за отправена закана за убийство към Дебора Михайлова, за насилствено рязане на косата на младата жена и за нанасянето на 18 порезни..

публикувано на 01.10.24 в 14:52