Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Илчевски с първи роман

| Интервю
Николай Илчевски
Снимка: Личен архив
Срещнахме се с  писателя Николай Илчевски, който след повече от една дузина книги  ни разказа за раждането на първия си роман - "Гневник на селския кмет".
"...Mнозина искат автографи и, когато това е заявено в поръчката, на драго сърце подписвам книгите - при това с голямо старание, а често и с малка рисунка.
Казвам това, за да се уточним, че ако искате да ви "драскам" в книгата, която си купувате, ви моля да отбележите това . 
Въздържам се да полагам непоискани подписи, защото аз може да съм автор, но продуктът (книгата), който купувате, е ваш и искам вашето желание- разрешение -ясно проявено- дали да бележа с химикалка този факт.
Всичко това е от уважение, а не някакъв авторов каприз. Самият аз имам в библиотеката си десетки книги с непоискани автографи от други автори- някои от които бих искал да подаря, но фактът, че са белязани, замърсява акта с нюанса "отърваване". А произведенията биха донесли голяма радост на други.
Смятам въпросът за изяснен (пак) и ви пожелавам много хубав пролетен ден. 
Само като си помисля какви жеги идват с приближаващото лято, започвам да се влюбвам в жабешкото време навън. И вземам пример от славеите в акациевата горичка зад къщата ми, които по цяла нощ (особено след 2 часа) пеят, независимо от капките.
 Романът- дневник на един селски кмет не е писан за забавление на безделни женички и момчета, а е един по-скоро анализ на властта в най-първото й проявление. Открехване на вратата към една много стара "длъжност" появила се от нуждата хората да се организират в някаква социална структура и да си решават проблемите, когато "Бог е високо, а царят е далеко".
Той не прилича на други книги. "Кметът" е наблюдение, което правих на много места и в продължение на 16 години - откакто живея "по-близо до земята".
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

обновено на 17.05.24 в 11:08

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 17.05.24 в 11:08

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54