Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бачковския манастир багрят 2024 червени яйца

| обновено на 02.05.24 в 11:19
7
Снимка: Радио Пловдив, Веселина Пеева

2024 яйца, дарени от христолюбиви хора, започнаха да боядисват в червен цвят доброволци и жените, помагащи в Бачковския манастир. Така те спазват християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата – символ на Христовото Възкресение. 

Велики четвъртък започна в светата обител с отслужване на Василева света литургия за здраве от отец Евтимий. Благословените от Дядо Сионий червени яйца а ще бъдат раздадени на миряните.

Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от духа дейности, защото денят е посветен на молитва и на поклонение пред Христос, който е свален от кръста и положен в гроба в очакване на неговото възкресение. Това обясни игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий. 

Обичаят ще бъде спазен в светата обител. Тази 2024-та година ще бъдат боядисани 2024 червени яйца, както и произволно число други яйца, каза той. 

По традиция първото червено яйце се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица, която се смята за покровителка на обителта. Тази година такова яйце ще бъде поставено и пред мощите на Св. Патриарх Евтимий. 

За Великден в Бачковския манастир се очаква да пристигнат хиляди богомолци от цялата страна.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи  се барикадира в дома си в Пловдив.  По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива  и така инцидентът е завършил без пострадали.  Той не е бил въоръжен, в дома не са открити и взривни..

обновено на 17.05.24 в 07:20

Ден на спорта в Пловдивския университет

За четвърта поредна година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ организира Ден на спорта. Тържественото му откриване ще се състои от 11:00 часа пред Спортната зала на висшето училище.  Богатата програма включва турнири по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, крос, демонстративни, щафетни и забавни игри и др. От..

публикувано на 17.05.24 в 07:02

Матурите започнаха

Днес зрелостниците ще се явят на първия държавен изпит по български език и литература. В Пловдив и областта той  ще се проведе в 386 зали на 69 училища. Допуснати са 4563 дванадесетокласници от общо 74 училища от Пловдив и региона. Монтирани са камери във всяка изпитна зала, потвърдиха от Регионалното управление на образованието, където също..

публикувано на 17.05.24 в 06:54

Венцеслав Караджов се барикадира в дома си

Осъденият за убийство бивш полицай Венцеслав Караджов се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова...

публикувано на 16.05.24 в 22:31

Променят разписанията на първите и последните автобуси в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на разписанията на част от автобусните линии.  В предложението се премахват първите и последни курсове на някои от тях заради недостига на шофьори и отпадналата необходимост от прекалено ранни и късни автобуси.  В някои от случаите пък се добавят курсове. Предложението беше прието с 24 гласа..

обновено на 16.05.24 в 17:06