Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето?

„Увеличението е средно с 20%.  Без промяна остават картите за ученици и деца.  Превозът за малките до 7 г. остава безплатно. Трябва оаче да се издаде все пак билет с „нулева стойност“ – обясни  Ангел Даскалов от пловдивското поделение "Пътнически превози" на БДЖ. 

По думите му, цените не са вдигани от 2012 г. с изключение на едно „малко“ индексиране от 2023 г. с 1.8%.  Същевременно, през това време разходите на компанията са скочили с над 23%.  Няма начин билетите да останат с непроменени цени при това положение, коментира Ангел Даскалов.

Той даде и конкретни примери за новите цени на ЖП билетите по някои основни направления за пловдивските пътници:

Пловдив – Пазарджикс пътнически влак предишна цена от 2.70 става на 3.20, тук увеличението е с 50 ст.  За бързия влак  по това направление цената от 3.65 лв. става на 4.40 лв. (80 ст.повече).

По  линията Пловдив – Асеновград увеличението е с 10 ст.  – от 1.50 лв. на 1.60 лв.

Пловдив – София: от 8 лв. става на 9.90 лв. за пътнически влак, а за бързия – от 9.15 лв. става 11 лв.

Пловдив Карлово –  от 3.95 – на 5 лв. за пътническия  и  6.20 лв. за бързия влак нова цена.

Пловдив – Бургас става 16.80 за пътнически и  19.20  за бързия влак нови цени.  Уточнява се,  че маршрутът е през Димитровград заради продължаващите ремонти по линията.

Пловдив  - Варна  вече е 20 лв. за  пътнически влак и 22.90 лв. за бързия влак.

Подновяването на влаковете остава основен приоритет на БДЖ, увери Ангел Даскалов.

Има договор за 76 вагона от немските железници Дойче Бан, които са напъллно съввременни и комфортни.   Първата доставка от 19 вагона предстои в най-скоро веме.

Освен това чакаме нови 10 локомотива от ново поколение, с което рязко ще се увеличи скоростта и оттам – ще намалее времетраенето на пътуванията.

Продължаващият ремонт на Централна гара Пловдив затруднява превоза на пътници, но неговите темпове зависят от другата компания – НКЖИ, а превозваческата структура на БДЖ  прави всичко възможно за нормалния и в срок превоз на пътниците до техните направления, увери  Ангел Даскалов от пловдивското поделение "Пътнически превози" на БДЖ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17