Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

| обновено на 08.05.24 в 15:24

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив. 

Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.  

То е част от информационната кампания на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“. Към каузата се присъединиха актрисите Силвия Петкова, Алена Вергова , певицата Керана, Красимира Хаджииванова и поетесата Гери Турийска. 

Те ще прочетат  специално написани смешни и тъжни разкази за ирационалните страхове на българите от ваксините и ще споделят опита си като майки, които правят най-доброто за децата си. 

Разказите са част и от кампанията „Виж сега, моето момиче“, която подпомага творчески проекти на млади българки в образователната система. 

Автори на текстовете са Ралица Найденова, Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Гери Турийска и Оля Малинова. 

Кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“ информира родителите за най-съвършената защита срещу свързаните с HPV ракови и други заболявания.

„И ние припознахме кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“, която информира родителите за най-съвършената защита срещу свързаните с HPV ракови и други заболявания – 9 валентната ваксина срещу HPV“,  казва създателката на Пощенска кутия за приказки Гери Турийска.

В Коалиция HPV водеща роля имат пловдивските експерти онкологът д-р Антоанета Томова и епидемиологът д-р Христиана  Бацелова.

 „В България свързаните с HPV над 10 онкологични заболявания се откриват често в напреднали стадии, а тогава лечението е много трудно или невъзможно. Затова трябва да насочим усилията си към профилактиката“,  подчертава д-р Томова.

„От септември 2023 година най-модерната 9 - валентна ваксина в две дози е безплатна в България за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар. А пропусналите да се ваксинират като деца може да го направят, като си закупят ваксината от аптека и я поставят в три дози, информира доц. Бацелова. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Имаме свръхпроизводство на електроенергия

"Не смятам, че има опасност от разко повишаване на цените на електроенергията", коментира енергийният експерт Иван Желязков. По думите му,  в момента има намалено потребление на ток в бита и в индустрията, а в същото време има свръхпроизводство на електроенергия. "На енергийната борса в изтеклите петък, събота и неделя сме свидетели дори и на..

публикувано на 29.05.24 в 17:01

Връщането на останките на Фердинанд е уважение към историята

Връщането на тленните останки на Фердинанд в България е важен символичен акт и е стъпка в правилната посока. Тук не става дума за самата личност, а за един акт, който показва уважение към историята ни. Това коментира проф. Даниел Вачков , директор на Института за исторически изследвания към БАН. Той добави още, че погребването на владетел..

публикувано на 29.05.24 в 16:24

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури средствата за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54