Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето.

По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът:

"Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните, родопските обичаи, на носиите да покажем по какъв начин са шити. Тук голяма част от хората, които са сред нас, имат ръчно изработени носии, както и моята носия е изцяло ръчно изработена, тоест да покажем и занаятчийството в нашия край".

Дичо Кабаков е баш майстор-чевермеджия от съществуването на празника в Златоград. Под зоркия му поглед цяла нощ на бавен огън бяха изпечени 150 чевермета:

"Чевермето е един вид изкуство, иска се майсторлък. Всеки може да се научи, ако има желание".

Хора от близо и далеч, облечени в народни носии, дойдоха на празника


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приключва първото класиране за първокласниците в Пловдив

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления онлайн за участие в първото класиране за прием на деца в първи клас за учебната 2024/2025 година. В електронната система са заложени редица проверки още при подаване на заявленията и родителите следва да следят всички съобщения, за да не бъдат допуснати неточности. При необходимост от промени..

публикувано на 05.06.24 в 07:14

Откриват новата детска градина в район "Тракия"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и кметът на „Тракия“ Георги Гатев ще открият новата детска градина в района. Тя се намира до блок 126 - 132, зад голям супермаркет в „Тракия“. В сградата ще преместим 4-те филиални групи на ДГ „Червената шапчица“, а наесен ще обявим прием за още 4 групи , обясни кметът на „Тракия“ Георги Гатев. Преди..

публикувано на 05.06.24 в 06:57

Втори ден протестират животновъдите от Карлово и Калофер

Втори ден продължават протестите на животновъдите от района на Карлово и Калофер заради ограничения достъп до планински пасища.  След като вчера опънаха палатков лагер на Подбалканския път на отбивката за Калофер днес преминават към ефективни протестни действия.  Протестиращите ще блокират пътната артерия в 13 часа. Блокадата ще продължи час...

публикувано на 05.06.24 в 06:47

Очаква се кабинетът да отпусне парите за щетите от наводнението в Карловско

Очаква се днес служебният кабинет да отпусне до 10 милиона лева за най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе водното бедствие преди близо две години в Карловско.  Държавата ще отпусне 10 млн. лв. за наводнените карловски села Ангажиментът беше поет от министър-председателя Димитър Главчев пред кмета на Карлово Емил..

публикувано на 05.06.24 в 06:43

Започва 16-то международно изложение за отбрана "Хемус"

147 компании от 25 държави представят своя продукция на откриващото се днес в Пловдив 16-то международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”. То ще продължи до 8 юни в Пловдивския панаир и е под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“.    Изложението ще бъде открито официално от министъра на отбраната Атанас Запрянов,..

публикувано на 05.06.24 в 06:29