Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кандидатстването за прием в първи клас в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, вече могат да подават своите заявления за прием онлайн на адрес priem.plovdiv.bg.

За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно централизирано класиране и записване чрез разработената и внедрена от Община Пловдив електронна система през 2017 година.

Свободните места за първото класиране са 3421 в 146 паралелки.  За първото класиране, което е на 6 юни 2024 година, родителите следва да подадат заявления чрез електронната система до 5 юни 2024 г. Ако нямат достъп до интернет или се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на хартиен носител по образец  своите заявления в срок до 4 юни в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Много важно изискване е подаването само на едно заявление (по интернет или на хартиен носител). 

Предвидени са автоматични проверки на адресните регистрации на децата и родителите следва внимателно да следят всички съобщения в електронната система. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва в следващо класиране за останали свободни места.

Най-голяма тежест има адресната регистрация в района на училището при уседналост над 3 години спрямо момента на кандидатстване. За уседналостта може да се ползва и предходен адрес, ако е в района на същото училище, в което е и последният адрес. Максимален брой точки получават и децата с брат/сестра в избраното училище, които няма да имат навършена 12-годишна възраст към началото на учебната година ( 15.09.2024 г.).

Данните от кампаниите през предходните седем години показват, че наличните свободни места и желанията на родителите съвпадат в много голяма степен (между 94 и 97% от класираните деца са приети по първо желание). Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация. За училищата, в които има паралелки с обучение по Монтесори, родителите могат да кандидатстват поотделно за тези паралелки и за другите паралелки в училището ( като за отделни желания).

Препоръката към родителите при кандидатстване е да подадат повече от едно желание, защото шансовете им на първото класиране са по-големи при налични свободни места. Практиката показва, че за второто и третото класиране остават малко свободни места, а има и училища, в които всички места се заемат още на първо класиране.

Повече информация за правилата и критериите за прием родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секциите „Точки за прием“, „Нормативни документи“, както и от „Ръководство за родителя“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Извънредна ситуация с високи води на река Въча край Кричим

Сигнал за внезапно повишаване на нивото на р. Въча е постъпил от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" в община Кричим в 17 часа и 10 минути днес.  Той касае високи води след град Кричим до село Куртово Конаре, община Стамболийски.  Сигналът е постъпил на зеления телефон и в него се твърди, че е имало опасност за живота на рибари, които са..

публикувано на 07.06.24 в 21:45

Алек Попов - с Голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос, посмъртно

На тържествена церемония в Дановата къща в Пловдив бяха раздадени националните награди "Христо Г.Данов" за принос в българската книжовна култура. В присъствието на служебния министър на културата маестро Найден Тодоров, кмета на Пловдив Костадин Димитров, изявени творци, интелектуалци и граждани, наградите бяха присъдени в осем категории. Водещ на..

обновено на 07.06.24 в 21:10

Само за седмица - 4100 опасни шофьори по пловдивските пътища

Само за една седмица по пътищата в Пловдив и областта при полицейски проверки са установени над  4100 различни нарушения на правилата за движението. За времето от 31 май до 6 юни екипи на „Пътна полиция“ са проверили общо 11911  превозни средства и 9904 души.  От стационарни и мобилни камери са засечени 2223 автомобили с превишена..

публикувано на 07.06.24 в 17:53

Колите тръгнаха по Модър-Царевец, но работата по него продължава

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ беше пуснато днес след тригодишно строителство.В началото на януари 2021 година бившият вече кмет Здравко Димитров даде старт на проекта. Днес  съоръжението откри неговият наследник Костадин Димитров. Строителството струва на Пловдив малко над 11 милиона лева. Подлез..

обновено на 07.06.24 в 16:52

Пътници изнемогват на 40 градуса в "щъркел" по линия 10

39,9 градуса са измерени в автобус на градския транспорт в Пловдив в 15,45 днес. Въпреки обещаните от местната власт проверки и недоволството на пловдивчани, сигналите на гражданите за неработещи климатици в автобусите продължават.  Последният случай е с автобус по линия 10. Снимките показват, че в най- голямата жега температурата е почти 40..

публикувано на 07.06.24 в 16:04