Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

| обновено на 15.05.24 в 15:34

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции.

Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са положили проф. Ангел Учиков, ректор на МУ-Пловдив, проф. Жан Пехливанов, ректор на АМТИИ-Пловдив, доц. Боряна Иванова, ректор на АУ, проф. Галин Иванов-ректор на УХТ-Пловдив.

На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите. Така те ще демонстрират своето несъгласие с “пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници”.

От Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) и от ПУ "П. Хилендарски" обявиха, че ще се включат в протеста. 

"Ще участваме в протеста пред МФ на 20 май. До тази ситуация се стигна заради недостига на средства в държавата, нямам друго обяснение", коментира в предаването "Ден след ден" Константин Мечев, помощник-ректор на АМТИИ и председател на синдиката към КНСБ. 

Той припомни, че заплатата на академичен кадър трябва да бъде 125 % от средната в страната, според приетия закон. 

"Държавата прие политика, с която освободи студентите от такси. При нас са тези по "Педагогика по...", но не се увеличиха кой знае колко кандидат-педагозите. Според мен няма нужда са се прави това", каза той и подчерта, че в АМТИИ заплатите се изплащат редовно, защото имат консервативна финансова политика. 

Мечев припомни, че заплатите във вузовете са били много ниски до 2020 г., когато са предприети мерки. "Заплатата на асистент, което е най-ниската академична длъжност, при нас бе 700 лв. до 2020 г., но от 2021 г. нарасна на 1300 лв. и от тогава расте непрекъснато. Всъщност държавата е предприела необходимото, за да увеличи заплатите. Ние настояваме да се изпълни това, което вече е прието". 

Не е вярно, че Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" няма да се включи в националния протест, обявен на 20 май, каза в интервю за Радио Пловдив Борислава Петкова, председател на секция "Висше образование и наука" към КНСБ. 

"Имаме съдействие от ректора и осигурен транспорт. Протестираме срещу нихилистичната политика на МФ, които сякаш отказват парите, които са планирани за увеличение на заплатите от 1 януари и от 1 април, както и за стипендиите за докторантите", посочи Петкова. 

Тя припомни, че от 1 април заплатите на асистентите, които са част от академичния състав, би трябвало да са 2516 лв

"Все по-трудно се случва университетите да осигурят собствени средства, за да "обират луфтовете" в заплащането. Имаме желязна дисциплина в ПУ, успявали сме да постигнем добри заплати, но разликите са драстични", каза още синдикалистката. 

Интервютата на Емил Костов с Борислава Петкова от ПУ и Константин Мечев, помощник-ректор на АМТИИ, са в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01

Христо Иванов подаде оставка като лидер на ДаБг и като депутат

След заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България", на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС. Иванов направи уточнението, че решението му засяга само "Да, България", а не..

публикувано на 10.06.24 в 14:50
Любомир Стефанов

ПП-ДБ са най-големите губещи на тези избори

След изборите за европейски парламент и извънредния вот за Народно събрание у нас, в програма "Ден след ден" коментарите резултатите с политолога Любомир Стефанов .  Той подчерта, че днес оценката на гражданите към политиците е Слаб 2,75 . "Избирателната активност е шамар, откакто провеждаме избори в България, в последните 35 години, толкова ниска..

публикувано на 10.06.24 в 14:06

Борисов обясни в село Магерово защо ГЕРБ са първи на изборите

В първия ден след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с бившия регионален министър Николай Нанков и бившия външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева посетиха велинградското село Магерово. Пред хората Борисов обеща да се отпуснат средства за довършване на пътна отсечка от над 4 км, която свързва няколко..

публикувано на 10.06.24 в 12:28