Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Коклюш е опасно заболяване за новородените в първите им седмици

| Интервю
Снимка: Личен архив

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа. 

"Има различни хипотези за това, но основната е, че има намаляване на ваксинациите в Европа, особен след и по време на Ковид-19, хората са уморени.", подчерта специалистът. По думите му има два типа ваксинации, едните са при децата, другите са при възрастните хора, като при тях се наблюдава, че не се правят редовно на всеки 10 години. 

"Вероятно при увеличението на заболяването става дума и за резултат от изолациите след Ковид-19, има и динамика на заболяванията на всеки няколко години, което не знаем защо става точно така.", смята още д-р Аспарух Илиев. Според него ваксинацията срещу коклюш при бременни жени е абсолютно безопасна, защото това е една от най-добре изследваните ваксини.

Д-р Илиев каза, че когато става дума за ваксинация на бременни жени винаги има притеснения, но тук няма основания. При новородените също е разрешено да се постави ваксина, но първите 6 до 8 седмици са най-опасни за тях, затова трябва жените да поставят ваксини при бременност, допълни още д-р Илиев. Той припомни, че до 2010 година ваксината е клетъчна, и тя е била с убити бактерии, като след тази година ваксината е друг вид и дава малко по-малка защита.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите са погром, но ако не се състави кабинет, идва катастрофа

След тези избори няма победители. Победителят е гневът на българския народ, онези 70%, които не припознаха нито един от политическите играчи за свой представител в управлението.  Това е погром. Констатацията е на журналиста от "Епицентър" Валерия Велева.  Според нея през партийната система е минало торнадо и никой не е останал незасегнат от него...

обновено на 11.06.24 в 16:43

Положителни данни за въздуха в Пловдив взривиха въздуха в ОбС

Дебат за мръсния въздух в Пловдив се разрази на днешната сесия. Повод за това стана докладът за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чийто вносител беше зам.-кметът Иван Стоянов.  Още в самото начало съветниците от Продължаваме промяната – Демократична България изказаха притеснението си..

публикувано на 11.06.24 в 15:44

Политически сътресения има не само у нас, а и в Европа и САЩ

Изненадата на изборите у нас си остава малкият брой гласували. Съчетаването на изборите 2 в 1 с европейските и сериозността на момента се очакваше да вдигне изборната активност, но това не се случи, каза в предаването "Ден след ден" философът, журналист и публицист Тони Николов . "Ситуацията е доста сложна не само у нас, а в цяла Европа. Има..

публикувано на 11.06.24 в 15:02

Резултатите на БСП са катастрофални, подавам оставка

Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка, оповести лидерът на БСП Корнелия Нинова. Свиквам НС, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия, което значи нови общински и областни председатели,..

публикувано на 11.06.24 в 14:18

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година,..

публикувано на 11.06.24 в 10:58