Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова с новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова.

Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор и преподавател. Автор е на осем стихосбирки.

Защитава степента магистър по философия към Централноевропейски университет, Будапеща, и The Open University, Лондон.

Докторантка е към Катедра по теория на литературата към СУ "Св. Климент Охридски". Докторската ѝ дисертация се занимава с "фигури на женствеността" в литературния модернизъм. Носителка е на Националната награда "Иван Б. Николов" (2001) за млад автор на годината, на Голямата награда за превод "Кръстан Дяков" (2009). Сред преведените от нея автори са Марина Левицка, Филип Рот, Сам Савидж, Джон М. Кутси, Джийн Рис, Линда Грегърсън и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мария Донева боядисва лятото в бяло

Поетесата Мария Донева гостува на "Пловдив чете" и откликна на нашата покана да се срещнем в студиото на Радио Пловдив. В юнския зной направихме един топъл и сърдечен разговор за любовта, лятото и всички добри, светли неща, които я вълнуват като творец. Коментирахме стихосбирката й "Боядисвам лятото в бяло" и най- новата й  илюстрирана книга за..

обновено на 13.06.24 в 16:14

"Пловдив чете" новите две книги на Йордан Велчев

Продължават събитията от програмата на литературния фестивал "Пловдив чете" Творческа вечер с новите издания на Йордан Велчев "Това, което е"   и "Милиони малки убийства“ (поезия в проза)  ще се проведе в постояннната експозиция "Енчо Пиронков". Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си В разговора с тазгодишния носител на "Орфеев..

публикувано на 13.06.24 в 08:41

Започват традиционните Паисиеви дни в Асеновград

От днес в Асеновград започват традиционните Паисиеви дни.  Градската библиотека посреща журналиста и дългогодишен водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР Румен Стоичков. Срещата-разговор с него и представянето на книгите му е от 17.30 часа.  Вечерта на сцената на площада ще се проведе годишния концерт на групите по народни танци към Центъра за..

публикувано на 13.06.24 в 07:01

"Без кръв" открива "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив на 10 септември. В рамките на десетте фестивални дни ще бъдат представени 20 спектакъла. Пловдивският драматичен театър се включва с две премиери – „Без кръв“  от Александро Барико, режисьор Диана Добрева, драматургия на Александър..

публикувано на 12.06.24 в 13:39

Концерт-спектакъл Chaplin Pianissimo в Драматичния театър

Синът на Чарли Чаплин - Юджийн Чаплин, излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик в Драматичен театър Пловдив. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на..

публикувано на 12.06.24 в 06:49