Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците в Пловдив предпочетоха есе за мълчанието, вместо Смирненски

Над 50 хиляди зрелостници в цялата страна се явиха днес на първата задължителна матура по български език и литература, от Пловдив и региона те бяха повече от 4500.

Дванайсетокласниците, избрали да пишат интерпретативно съчинение, разсъждаваха по темата "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Вторият избор бе писането на есе със заглавие "Мълчанието - сила или безсилие".

И тази година изпитът бе под формата на тест от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. За последния 41-ви въпрос беше изтеглен Вариант 15, който беше генериран от близо 6 милиона възможни комбинации. 

Изпитът започна в 8.30 часа и продължи 4 часа. Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни. 

Като лесна и приятна оцениха повечето зрелостници в Пловдив днешната матура по български език и литература. 

Оказа се, че повечето от тях са избрали да пишат есе, вместо интерпретативно съчинение. 

На излизане от матурите зрелостници заявиха, че им е по-лесно да изразят своето собствено мнение, отколкото да пишат "като машини" по дадена творба.

В звуковия файл е репортажът по темата на Антоанета Петричанска.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията, посветени на..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55

"Магията на детските усмивки" завладява Пазарджик

С целодневна празнична програма под мотото “Магията на детските усмивки” Пазарджик отбелязва Деня на детето. От 9 до 17 часа на площад “Константин Величков” (Тортата) има организирани редица музикални, творчески и забавни занимания.  Освен това се провеждат и съпътстващи събития, сред които са мащабният танцов шампионат Pazardzhik Dance Open..

публикувано на 01.06.24 в 08:49

Балон полита над града на Ботев Калофер, заря-проверка в Сопот

Децата в Калофер ще отбележат 1 юни с полет с балон над града на Ботев. Инициативата се организира от Съюза на парашутистите и е част от проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на поета и войводата. Началото е в 9.00 часа. По-късно малчуганите могат да се включат в рисуването на открито под мотото „Нарисувай ми бащино огнище“. По..

публикувано на 01.06.24 в 08:43