Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората матура

| обновено на 20.05.24 в 09:05

Днес 4725 зрелостници от Пловдив и областта ще се явят на втората задължителна матура на предмет, който са избрали.

2133 са дванадесетокласниците, които ще държат изпити по профилирана подготовка днес.

Най-много са желаещите за английски език – 1251. На следващо място е философия – 117,  по 107 са на биология и предприемачество. 90 са поискали да държат изпит по география, 76 – по математика, по история са 75. На изпит по немски ще се явяват 68 ученици, италиански – 47, руски – 45, испански – 34, френски – 13. 54 са желаещите за ДЗИ по информационни технологии, а само 12 – по информатика. На матура по химия отиват 11 ученици, а само четирима – по физика. ДЗИ по музика ще държат 22 ученици.

2592 зрелостници се явяват на изпит по професионална подготовка – 1641 от тях защитават дипломен проект, 584 правят писмена работа по теория на професията, 362 държат писмен тест по теория на професията. Провеждането на задължителните изпити по практика на професията се организира от директорите в срок до 5 юни.

Всички пишат само с черен химикал. Началото на оценяването започва на 20 май и продължава до 5 юни. Оценителски център за област Пловдив е Спортно училище „Васил Левски“. Резултатите от ДЗИ трябва да бъдат обявени до 7 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03