Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май бе тържествено отбелязан и в Пловдивско

4
Празникът в Асеновград

Асеновград отбеляза 24-ти май с празничен концерт. Тържественото честване по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с издигане на знамето под звуците на химна на България. 

Последва празничното слово на кмета д-р Христо Грудев, след което програмата продължи с концерт на деца от детски градини и училища в града.

„Днес си спомняме за буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора. От рождението си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти. А днес България е на 5 континента, защото наши сънародници по кръв са отнесли частица от българския език по всички краища на планетата. Днес празнуваме знанието и просветата. Поклон пред святото дело на българския учител! Успех по пътя на знанието на вас, скъпи ученици! Честит празник!“, каза в словото си д-р Грудев.

С издигане на националния флаг и празнична програма на площад "20-ти“ юли в Карлово бе отбелязан Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържествено слово произнесе заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев.Карлово отбеляза 24 май

"24 май е символ на достойнство, традиция, духовност! Може би това не е най-великият празник, който човечеството познава, но сигурно това е най-чистият и най-безкористният, защото прославя духа, прогреса, мисълта и живота създаден от тях. Кирилицата е призив да развиваме културата на уникалното в света на глобалното, да обогатяваме Европа с нашето културно-историческо наследство, с нашата азбука, с нашия фолклор, с нашата духовност. Поклон пред всички съвременни просветители! Честит празник!“, бяха част от думите на заместник-кмета.

В празничната музикално-поетична програма, участваха ученици от СУ "Васил Левски“, СУ "Христо Проданов“, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ "Райно Попович“, ПГ "Христо Смирненски“ и ПГ "Братя Евлогий и Христо Георгиеви“.

С тържествено шествие и концерт в Брезово празнуваха 24 май. 
За пръв път от години стотици ученици, учители, директори и културни дейци на Брезово проведоха шествие по случай един от най-българските празници 24 май. Символично шествието тръгна от Музея на образованието /Старото училище/, което е третото светско училище в страната, и продължи до Централния площад на града.
Участие в шествието взе и кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков, който поздрави учители, ученици, културни дейци и просветители с тържествено слово по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май в Сопот събра стотици на централния площад. В празничната програма, организирана от Община Сопот, участваха деца от ДГ „Роза“, „Приказен свят“, „Слънчево детство“ и ученици от НУ „Неделя Петкова“, СУ „Иван Вазов“, ПГ „Ген. Владимир Заимов“ и Центъра за работа с деца.

24 май в Сопот

Най-светлия празник на буквите започна с шествие от три лъча, които се събраха в центъра на Вазовия град. Архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров отслужи молебен за здраве.

В словото си кметът на общината Станислав Стоенчев приветства учители, ученици и просветни, културни, музейни и читалищни дейци.


По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес след 17 часа започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59