Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Проф. д-р Иван Желев Димитров
Снимка: Станислава Пирчева

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския владика. 

"Прекалените амбиции на Пловдивския митрополит го карат да се противопоставя на всички и на всичко. Стига се дори дотам, той да се държи непристойно по отношение на останалите си колеги, да ги обижда по време на заседания, да упражнява натиск и затова много от митрополитите, страхувайки се от такива персонални противопоставяния "се кротват", казано на разговорен език, спират да се противопоставят и минават в неговата група само мир да има", коментира той. 

По думите му през последните години митрополит Николай се стреми да лансира напред свои "проксита" - хора, които ще са негови послушници и ще гласуват това, което той предлага. 

"А той непрекъснато предлага някакви неща, които са много странни, бих казал "щуротии". Това е човек, който обича да се налага. В биографията на вече сливенския митрополит Арсений много се набляга, че той е бил ръкоположен от Сливенския митрополит Йоаникий. Всъщност митрополит Йоаникий беше старши от митрополитите, които ръкоположиха Арсений в Пловдив и то по домашному, а не официално в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", каквато е традицията. Това митрополит Арсений го съзнава много добре. Този човек явно се стреми вече и към бялото було. То това е проблемът", подчерта Желев. 

Богословът смята, че дядо Николай ще приеме, ако бъде предложен за патриарх. По думите на Желев вероятно сценарият , който ще се разиграе е митрополит Антоний Западноевропейски, който вече е заявил, че  ще подкрепи пловдивския владика, ще го предложи. 

"Изборът на Арсений за сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Така, както той си сложи предишния викарий Яков за Доростолски митрополит в Силистра. Вярно е, избра го народът и синодът, но всички неща бяха нагласени. Така видяхме и в Сливен, че нещата се нагласяват или донагласяват, както беше случаят с отмяната на избора на Йеротей за митрополит на Сливен, защото не бяха угодни на такива  хора, като пловдивския митрополит. Той помогна преди това да бъде избран и Старозагорския митрополит. Така че той си създаде една групичка, които са му послушни и които, вместо да се грижат за интересите на църквата, се грижат да бъдат задоволени амбициите на техният ръководител или предстоятел", коментира Иван Желев. 

Според него другите кандидати за патриаршеския престол ще бъдат Варненският митрополит Йоан, сегашният наместник-председател Григорий Врачански, спряга се и името на Наум Русенски. 

"Но се надявам, че в крайна сметка здравият разум ще надделее", посочи богословът. 

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07