Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост


Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен. 

"Това означава, че Николай разширява влиянието си в Св. Синод и в БПЦ, защото новият митрополит е част от неговата група. Това събитие е важно и в контекста за избор на патриарх, защото всеки митрополит има право на глас, за да излъчи т. нар. състезателната тройка – това са тримата митрополити, между които ще бъде избран Патриарх", коментира публицистът.

Според него изявлението на Николай, че няма да се кандидатира няма особено значение, защото той е длъжен да се съобрази с решенията на Св. Синод. "Ако някой от неговите митрополити го кандидатира, той няма право да откаже", посочи Горан Благоев и припомни, че свещеническа конференция в Пазарджик и Западноевропейският митрополит Антоний вече обявиха, че го подкрепят.  Журналистът е убеден, че митрополит Николай уверено върви по пътя към патриаршеския пост.

Той смята, че другото крило в Св. Синод около Ловчанския митрополит Гавриил, Видинския - Данаил и Варненския – Йоан, сочени като русофили, е по- скоро за масова употреба и заблуда на противника, защото основният спонсор на Николай Пловдивски е почетният консул на Русия в града, а самият той е руски възпитаник. 

Горан Благоев е убеден, че при излизане на Руската църква от изолация, Пловдивският митрополит много бързо ще забрави за добрите си контакти с Вселенския патриарх Вартоломей, както и че е сред първите, служили заедно с представител на Независимата украинска църква. 

"Мисля, че от едно и също място диктуват на двете лобита, като едното играе доброто ченге, а другото - лошото ченге, а де факто нашият Синод продължава да е под руска зависимост", коментира журналистът.

Прогнозата му, е че в борбата за власт и едните, и другите ще счупят църквата, след като  не дават пример за смирение. Друг извод от избора за  Сливенски митрополит е, че зад Арсений стоят и две от основните парламентарни групи, които имат шанс отново да управляват. "С риск да бъда песимист нищо добро и като общество, и  като църква, не ни очаква, ако не се осъзнаят, че нито Гавриил Ловчански, нито Николай Пловдивски не трябва да застава начело на БПЦ.

Според Благоев трябва да се намери консенсусна фигура, който да обедини Църквата. Това може да бъде  Американският митрополит Йосиф, който е от старата генарация, има за съжаление агентурно минало, но досега се е доказал като много трезво мислещ и е бил за единството на Църквата. По думите му, обаче, Йосиф едва ли ще бъде излъчен в състезателната тройка.


По публикацията работи: Неда Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07