Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

Д-р Гергана Гешанова
Снимка: Стаматина Никова

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач без значима разлика по пол.

Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, родителите на 77% от децата, които в момента употребяват тютюневи изделия - цигари, електронни или нагреваеми, пушат вкъщи. Това показва изследване на Медицински университет - Пловдив, съвместно с фондация "Грижа за здравето". Проучването не е приключило, но междинните резултати показват, че в България до 9-годишна възраст 2% от децата пушат традиционни цигари, а 3% - други тютюневи изделия. 

"Мисля, че не сме безсилни, а просто не си използваме възможностите и не се замисляме да направим нещо за тези млади хора", посочи д-р Гешанова. По думите ѝ родителите трябва да дават пример на децата си у дома и да не пушат вкъщи. 

"В Европа и целия свят има тенденция за намаляване на тютюнопушенето. Но тъй като тютюневата индустрия много страда от това, прави всичко възможно да създаде нови по-атрактивни, по-впечатляващи продукти, като нагреваемите тютюневи изделия, електронните цигари с различни овкусители и ароматизатори, за да може да завладее младите хора. Защото старите пушачи си отиват, кой ще ги замести? Трябва млада кръв да се влее в тази армия на пушачи, които носят печалба на тази индустрия", смята председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим. 

Тя посочи, че България е на първо място по употребата на тютюневи и никотинови изделия в Европейския съюз, а в страната ни се повишава интересът към алтернативните заместители.Над 16-17 хиляди видове ароматизирани тютюневи изделия има по света, като идеята според производителите е, че те се правят за хората, които са заклети пушачи. По думите на д-р Гешанова изследване в Западна Европа показва, че 70% от младите хора казват, че ако се махнат ароматите и остане само миризмата на тютюн, ще откажат да ги употребяват. 

"В България след налагането на забраната за пушене на обществени места, контролът беше наистина сериозен, но с течение на времето вниманието на всички се насочи в други посоки", изтъкна д-р Гешанова. Имало е предложения да се промени законодателството и да се включат повече контролни органи в наблюдението и контрола на тази забрана, но те не са се приели, тъй като това са непопулярни мерки. 

Според специалиста трябва да има и повече информация за вредите от електронните цигари и наргилетата, която да се споделя, тъй като много родители смятат, че употребата им не е така опасна, както лошите цигари и те са по-благосклонни, ако децата им ги употребяват, без да съзнават, че така ги зарибяват за цял живот. 

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33