Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

| обновено на 02.06.24 в 14:19

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина. 

Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение, считан от  148 години  за национална икона. 

Слово за подвига на Христо Ботев и неговата чета произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“.

"Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави", пише Христо Ботев във вестник “Знаме” през 1875 година. Една година, преди да слезе от кораба “Радецки” с още 205 четници и да дари живота си за освобождението на своето мило Отечество. На връх Камарата поетът Христо Ботев, син на даскал Ботьо Петков и Ивана Дрянкова, остава завинаги 28 годишен.

В безсмъртието няма възраст. Безсмъртие е постижимо единствено в сублимния жест на отдаденост, на посвещаване. Загиналите за българската независимост са били отдадени на каузата в името на лелеяната свобода. Днес ние не знаем – и дано не узнаем – дали бихме били способни на подобна саможертва. Способни и длъжни сме обаче да помним.

За пръв път този ден се отбелязва през 1901 година, на тогавашния 20 май (по Грегорианския календар), когато на връх Околчица се събират оцелели четници и граждани, за да се преклонят пред паметта на войводата си, поета Христо Ботйов.

Част от имената на ботевите четници завинаги са съхранени в личното му джобно тефтерче. 9 на 13.5 сантиметра, с тъмновиолетови кожени корици, бележникът съдържа 86 страници, не всичките и не подред изписани. Между страниците е безценна редакция на стихотворението му за Васил Левски, вписани са и разходи от пътуванията му, свързани с революционната организация, а на предпоследната страница е вариант на писмото, писано на кораба и адресирано до приятелите му, което започва с: “Доброто, което струвам на ближният си струвам го на Бога”.

 Пак там с напрегнат, безпокоен като живота на Христо Ботйов почерк са изброени имената на мъже от Орхание, Шабла, Трявна, Едирне, Враца, Габрово, Русчук, Пирдоп, Сливен, Тетевен и още, и още – една карта, очертала границите на мечтаната, на възжеланата от тях България. География на вярата и въплътената саможертвеност.

Тефтерчето Ботев предава на своя съратник Димитър Горов, още докато двамата са на кораба “Радецки”. Горов слиза на румънското пристанище Бекет, последна спирка преди “Радецки” да акостира на козлодуйския бряг. Натоварен е с мисията да пренесе писма до семейството и приятелите на Ботев, телеграма до европейските вестници и джобния бележник на поета. Съхраняват го после Тодор Пеев и наследниците му, а половин век по-късно, през 1940, книжовникът Никола Данчов, син на Георги Данчов Зографина, с вълнение прави джобното тефтерче на поета достояние на цялата българска общественост.

През целия си живот Христо Ботев се е уповавал на силата на писаното слово. И в поезията, и в публицистиката, и в революционните си дела. Всичките му житейски и бунтовнически митарства са подкрепени от убедеността, че думите съграждат и от Слово са направени човеците.

Затова заклинателно звучат “пътят е страшен, но славен” и “Жив е той, жив е”, затова му вярваме, когато въздъхва: “Не оставяй да изстине/ буйно сърце на чужбина/ и гласът ми да премине/ тихо, като през пустиня!”

Днес е важно да си припомним колко млади са били мъжете, посветили се на идеята за възкресението на България като независима държава. Българските възрожденци и четници са млади не просто житейски, а и душевно. Понеже само непрекършеният дух е способен на бунт, само той има глад и визия за бъдното, има сили и кураж да съзидава.

На 2 юни, в Деня, когато отдаваме почит на загиналите за свободата и независимостта ни, е редно да си припомним, че България се създава всеки ден, от всеки от нас – камък по камък, мисъл по мисъл. Че националната ни сграда ще оцелее не поради шумни, непременно жертвени жестове, а с помощта на ежедневната почтеност. Дължим им го."  - изтъкна в словото си  Ина Иванова. 

Водещ на церемонията бе  актьорът от Драматичен театър Пловдив - Ивайло Христов, а участие в нея взеха  представителни формирования на гарнизон Пловдив,  членовете на комитетите „Родолюбие“ и „Васил Левски“, политици, общественици и граждани. 

Десетки пловдивчани положиха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в знак на почит към героичното му дело. Церемонията завърши с едноминутно мълчание с падане на колене, изпълнение на Химна на Република България и „Ботев Марш“.

Преди 76 години, на 2 юни 1948 г., точно в 12 часа, е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест на делото на българските герои. Оттогава това се прави всяка година и в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50