Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм.

„Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме тази функция. По-скоро можем да разширяваме и добавяме нещо, което би било приемливо за обществото. Но трябва да възстановим скулптурната композиция, която на някои места не е в добро състояние. Това е извън ремонта, който трябва да коригира конструктивните несъответствия“, каза в интервю пред Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм.

Преди дни започна обследването на Братската могила, което се наложи след като архитекти сигнализираха, че има конструктивни проблеми, които трябва да бъдат отстранени. В края на този месец се очакват резултатите от него. В  рамките на отпуснатите средства в размер на 83 000 лева, а вероятно и със средства на Историческия музей, ще се възложи проектиране за ремонт на мемориалния комплекс.

„Идеята на кмета е този боект да бъде социализиран, включително с пространството отвън. И ние си направихме план, а първата стъпка от него е да се направи конструктивно обследване, което вече е възложено. То ще приключи в края на месеца, средства за него са осигурени от бюджета на Община Пловдив“, обясни още Панов.

Той е категоричен, че за обектите, за които няма еднопосочно мнение, трябва да се тества нагласата на пловдичани, а след това Общината да взима крайното решение.

„Една част са искали там да има център или музей на съвременното изкуство. Други пък са предлагали това да е място, където да се случват дебати и събрания. Това са две коренно противоположни идеи. Хубаво е ние да  тестваме това мнение“, коментира ресорният заместник-кмет.

Пред Радио Пловдив той съобщи още, че тази седмица ще бъде обявена комисията, която ще пресява предложенията за съдбата на сградата на БНБ. Те са 42, а комисията ще избере три най-добри от тях.

„Мисля, че една от трите идеи, които и кметът би подкрепил, съвсем успешно могат да влязат в задание, което ние още през тази година да съгласуваме с Националния институт за недвижимо културно наследство. Прези този месец вкарваме в НИНКН актуализирания проект за ремонт на фасадата. Тъй като независимо от този конкурс за функцията на сградата, ние при всички положения трябва да направим ремонт на фасадата“, каза още Панов.

Ресорният заместник-кмет допълни, че се очаква реалният ремонт на сградата на кино „Космос“ да започне през август или септември. До 17 юни тече срок по общесвената поръчка за ремонтните дейности.  

„През месец август или септември ние вече можем да имаме сключен договор, ако няма обжалване“, каза още Панов.

Цялото интервю с Пламен Панов можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33