Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив.

Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските сестри и санитарите, но не и за лекарите.

„Абсурдно е министерството да делигира задължения на болниците, но без да им гарантира приходи. Ако трябва да се води някакъв КТД, той трябва да е с лечебните заведения, но на базата на приходите, които има всяко едно. Защото всяко едно търговско дружество има своите особености “, заяви професор Борислав Китов.

Според Китов преговорите за подписване на нов КТД в здравеопазването няма да е в полза на най-работищети медици.

„Той ще облагодетелства тези, които не работят. Защото във всяко едно лечебно заведение има хора, които работят много и то качествено. Има хора, които се справят. Има и хора, които не се справят. Но като вдигнат заплатите, този, който не се справя, ще получи повече или колкото другия, който се справя и носи много приходи на заведението. Това ще демотивира хората“, категоричен е Борислав Китов.

Цялото интервю с професор Борислав Китов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е с по-високи резултати по математика в 7. клас

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците в..

публикувано на 02.07.24 в 11:07
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56