Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 % решават в последния момент за кого да гласуват, според "Тренд"

Шест формации влизат със сигурност в следващото Народно събрание, показва проучване на изследователски център „Тренд“. Лидер остава ГЕРБ, а битката е кой да е втори, тъй като второто, третото и четвъртото място са без яснота.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Изследването е реализирано в периода между 29 май и 4 юни 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. 

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на последния вот за Народно събрание, обясни социологът от агенция "Тренд" Евелина Славкова. 

Общо 48% от пълнолетните българите, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас, посочват анализаторите. Това прави очакваната активност за парламентарните избори между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди. 

Евелина Славкова посочи, че интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.

Тя подчерта, че предизборната кампания не е внесла сериозна динамика в електоралните нагласи и не е успяла да реши основната интрига на предстоящите избори – битката за второто и третото място. 

ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26,5% подкрепа сред гласуващите. За второто място се борят „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) с 15,3%, следвана от „Възраждане” с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна. БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ (ИТН) ги доближава с 5,9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава „Солидарна България” с 3,4%. Подкрепа от 2,1% получава „Синя България”, а след тях се нареждат ВМРО с 1,4%, „Левицата” с 1,3% и „Български възход с 1,1%.

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Социолозите не отчитат сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент

Въпреки това заради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, от „Тренд” не могат да изключат различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат за ПП-ДБ на европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Галъп": Два дни преди вота над 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".  За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко..

обновено на 07.06.24 в 08:26

6 партии в новия парламент вижда Центърът за анализи и маркетинг

На този етап е вероятен шестпартиен парламент, с опция и за седма партия, според последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено в Националния пресклуб на БТА. Центърът е възложител на изследването, той го и финансира. Допитването е проведено в периода 31.05-04.06 т.г. В него са участвали 821 пълнолетни граждани на България,..

публикувано на 06.06.24 в 14:26

За изборите осигуряват безплатен транспорт за хора с увреждания

Община Пловдив информира, че за улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден (09.06.2024г.) е осигурен безплатен транспорт . Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на..

публикувано на 06.06.24 в 11:09

Първият е ясен, въпросът е кой ще е втори, трети и четвърти

ГЕРБ-СДС с убедителна преднина на предсрочния парламентарен вот тази неделя, прогнозират социолозите от "Алфа рисърч". "Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ - 15,4%, "Възраждане" 15,2%, ДПС - 14,8 %. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с..

публикувано на 06.06.24 в 10:15

1 180 500 изборни бюлетини пристигнаха в Пловдив

Под засилена охрана, в присъствието на главния секретар на Областна администрация Георги Янев и председателите на 16 РИК и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, в Областна администрация Пловдив бяха получени общо 1 180 500 броя бюлетини за предстоящите избори за Европейски парламент и народни представителина 9 юни 2024г. За 16..

публикувано на 05.06.24 в 16:17