Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2130 млади пловдивчани имат право да гласуват за първи път

| обновено на 09.06.24 в 10:25

303 262 пловдивчани могат да упражнят правото си  на глас днес, като за първи път ще гласуват 2 130 избиратели. 

За Европейски парламент ще могат да гласуват по-малко хора – 294 249 души. Причината е, че за евродепутати имат право да гласуват само тези, които имат статут на уседналост в страната ни. 

На изборите 2 в 1 за Европейски парламент и за Народно събрание най-много са избирателите в район „Централен“, а най-малко в „Западен“. 

В секциите в 16-МИР – Пловдив са разположени 456 машини. Машинен вот няма да има само в три секции в Пловдив – една в „Западен“ и две в „Тракия“. Причината е, че избирателите там са под 300 души. Осигурените хартиени бюлетини са 604 500, като 307 000 от тях са за вота за извънредните парламентарни избори. 

Четири са разкритите подвижните избирателни комисии за всички шест района на града. Над 70 души са заявили желание да дадат вота си по този начин. И в деня на вота граждани могат да заявяват желанието си да гласуват в тях. Разкритите секции в болници, затвор и арест са 9. 

Районната избирателна комисия е готова за изборния ден, съобщи председателят й Калоян Сухоруков. Той подчерта, че въпреки опита от избори 2 в 1 предизвикателство пред членовете на комисиите ще бъде наличието на два различни избирателни списъка и 4 кутии. Причината е, че за да се гласува за български представители в ЕП хората трябва да имат уседналост в България. 

За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт. Заявки за това,  от хора с трайни увреждания за превозването им от дома до избирателната секция и обратно  се приемат до 17.00 часа на 02.04.2023 г. на телефони: на телефони: 032/962 478 и 0887 484 884.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31