Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4% избирателна активност и за двата вота към 9.00 ч.

| обновено на 09.06.24 в 11:37

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори.

Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1.


"Около 4 % активност за националните избори към 9.00 часа, според нашата извадка. Малко по-висока - от 4,0-4,1% условно е активността на европейските избори. От сега се вижда, че като че ли активността се движи около и малко по-добре на фона на нейното движение, съответно на парламентарните избори на 2-ри април миналата година и на европейските избори през 2019 г.", каза Първан Симеонов. 
Числата към този час не трябва да се разглеждат като абсолютни стойности, но се вижда, че активността се движи по-добре от парламентарния вот миналата година и европейския през 2019 г., посочи Симеонов.

Той коментира "менюто на избора".

"Когато има чудене до последно, е заради това, че изборът е труден или пък че няма нови изкусителни специалитети. Понякога се гласува с раздразнение към цялото меню."

Ако в менюто има какво да привлече, обикновено изборите се правят по-рано, изтъкна политологът във връзка с големия дял хора, които решават в последния момент кого да подкрепят.

Това, което криви, е искреността на избирателите, подчерта Първан Симеонов, като изрази тревога за обществения климат.

В изборите в София имаше драматична разлика между това, което хората са ни казали и това, което са направили, припомни той.

Във връзка с последното изследване на "Галъп" Първан Симеонов каза:

"В такова преяждане с избори няма да изключим внезапни търсения за екзотични десерти. Но това е за парламентарните избори.

"Отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира, даже паралелна контракултура, политическа, която може да роди представители. Може да ги забележим довечера", заяви Симеонов.

В момента гласуват "по-верните гласоподаватели" и това не  е изненада, обясни още той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 11:03

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23

Всички коловози на Централна гара ще бъдат обновени

П родължава ремонтът на Централната гара в Пловдив. Сега влаковете се движат по гаровите коловози от 5-ти, частично,  до 8-ми включително,  както и по челните коловози – от 1-ви до 4-ти. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на пловдивското „Управление на влаковото движение и гарова дейност“ към Национална компания „Железопътна..

публикувано на 26.06.24 в 08:47

Предиобед слънчево, следобед - дъжд и гръмотевици

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки, съобщават от НИМХ.  В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 26.06.24 в 08:36

Продължава делото "Дебора"

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, пребил и обезобразил ученичката тогава Дебора Михайлова от Стара Загора.  "Очаквам справедлива, но тежка присъда", заяви самата Дебора.  Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили експертизите.  Обвиненията..

публикувано на 26.06.24 в 07:55