Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Смолянска област протича вяло, над 26% са гласували до 16 часа

Без проблеми и спокойно преминава изборния ден в 22-ри Многомандатен избирателен район Смолян. Районната избирателна комисия - Смолян остави без уважение постъпилата днес жалба от коалиция срещу неправомерно участие в изборния процес на представители на държавната и общинската власт в Доспат. Друга жалба е изпратена до ЦИК срещу решение на РИК – Смолян, отнасящо се до регистрация на упълномощени представители на определена политическа формация. 

Избирателната активност в област Смолян по последин данни е 26,97 % при вота за народни представители и 26,57 % за евродепутати, съобщиха от Районната избирателна комисия. 

Броят на хората, упражнили правото си на глас в изборите за Народно събрание, е с близо пет процентни пункта по-нисък спрямо активността, отчетена към 16:00 часа на изборите на 2 април 2023 г. 

Най-висока е активността в община Мадан и Борино, където пред урните са отишлисъответно 37,69 % и 37,85 % от гласоподавателите за НС. 

За европарламент в тези родопски общини своя вот са дали 37,96 % и 37,85 %.Най-нисък е процентът на гласували в община Неделино – 21,10 % за Народно събрание и 19,9 на сто за ЕП. 

В Смолян са упражнили правото си на вот 21,82 % от избирателите. 

Междувременно в маданското село Ляска са свършили хартиените бюлетини, съобщи кореспондентът на БНР Радостина Чернокова. От Районната избирателна комисия са изпратили допълнителен кочан със 100 броя.

 В секцията, в която има 318 избиратели се гласува с машина и на хартия. При разпределянето на бюлетините са били изпратени 200, но избирателите предпочели да гласуват на хартия и затова не са стигнали. Изборният процес не е спиран заради проблема.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за престъпление..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29

В Сопот подменят уличното осветление с пари от ПВУ

Одобрен е проектът на Община Сопот за реконструкция и модернизация на уличното осветление. Той е на стойност малко над 590 хиляди лева и се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост.   Ще бъдат подменени всички енергоемки улични лампи с модерни, ефективни светодиодни осветители, с които да се намали консумацията на ел...

публикувано на 05.07.24 в 13:27