Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от изборите са очаквани

| обновено на 09.06.24 в 21:50
Манол Пейков
Снимка: Facebook / Манол Пейков

Това, което очаквахме от предварителните анализи на социологическите изследвания, общо взето се възпроизведе. Мисля, че картината леко ще се промени с вота от чужбина. По всяка вероятност резултатът ще е малко по-различен утре сутрин, когато ще видим окончателното преброяване, но ще е в тези рамки, заяви в предаването „След избора“ Манол Пейков, четвърти в листата на коалиция ПП-ДБ в Пловдив град.

Той обясни, че първото място на ГЕРБ-СДС е заради изключително ниската избирателна активност.

„На това, че най-демократичната част от електората, винаги е най-мобилна и най-претенциозна, и това е в реда на нещата. ГЕРБ имат доста по-стабилен електорат. Според мен разликата, преди всичко, се дължи на хората, които се отказаха да гласуват“, коментира още Пейков.

Според него за разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е допринесла и компроматната война по време на кампанията.

„Не че нямаше основания за тях. Но в сравнение с огромните и потресаващи компромати за някои от големите партии, чиито вот не е повлиян, тези компромати са незначителни“, каза още Пейков.

Той подчерта, че е много трудно да се държи високо факлата, да бъдеш вдъхновяващ, при толкова много избори в последните две години и половина.

„Нещата се хронифицират. Когато работиш с дълъг хоризонт, когато работиш за истинска промяна, тя не се случва за месец, дори за година. За нея се работи дълго време. Конституционните промени, ако не бъдат бламирани, те ще дадат резултат след години. Проблемът е, че това не е популистки ход. Това е битка за бъдеще, за далечно бъдеще. И не можем да виним хората, че не успяха да го припознаят“, каза още Манол Пейков. 

Цялото интервю с Манол Пейков можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Антония Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03