Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство ще има, но трудно сформирано

По-скоро ще има правителство, макар и трудно сформирано, отколкото предсрочен вот. Това прогнозира Светлин Тачев от Агенция „Галъп“ в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив след парламентарните избори.

Според него политическата ситуация у нас е много изкривена и затова на фона на ниската избирателна активност не вярва конфронтацията да продължи. Тачев смята, че е възможно да се стигне до един по-широк консенсус между политическите формации. Подчерта още, че заявката на БСП да не се коалират с ГЕРБ поставя нареждането на политическия ребус на още по-трудно ниво.

„Трябва да се търси или възможност за съставяне на експертен кабинет, който да е надпартиен и да изкара страната от политическата криза, или да се търсят опити за нови форми на сглобки. Второто ще доведе до едно правителство, което няма да е стабилно, ще е хлабаво, но за сметка на това ще има правителство.

Българският гражданин очаква да има предвидимост, да има управление, което да дава сигурност на гражданите“, каза Тачев.

Добави още, че големият въпрос е дали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ биха успели да се разберат отново и каква ще е ролята на ДПС, които са неприемливи за ПП-ДБ.

„ГЕРБ могат да опитат и с ИТН, но въпросът е как би било прието и дали те биха искали, защото на ГЕРБ-СДС им трябва легитимност. Заради евроатлантизма легитимността минава само през ПП-ДБ.

Дори и само с ДПС да можеха да съберат 121 народни представители едва ли биха тръгнали да правят правителство, защото това би мобилизирало привържениците на ПП-ДБ срещу тях“, обясни Тачев.

Според него възходът на ДПС се дължи на факта, че Делян Пеевски е мобилизирал избирателите с цел да покаже, че лидерското му място е благотворно за партията.

Партия „Величие“ ще върви по примера на типичния популистки стил. Точно както „Възраждане‘ и ИТН. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31