Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически сътресения има не само у нас, а и в Европа и САЩ

Изненадата на изборите у нас си остава малкият брой гласували. Съчетаването на изборите 2 в 1 с европейските и сериозността на момента се очакваше да вдигне изборната активност, но това не се случи, каза в предаването "Ден след ден" философът, журналист и публицист Тони Николов.

"Ситуацията е доста сложна не само у нас, а в цяла Европа. Има тенденция към фрагментарност с невралгични точки в различни страни", коментира той. 

Според Тони Николов у нас думата е корупция, миграция е думата във Франция и Германия. На юг в Португалия е икономика/бедност, война в източноевропейските държави и т.н. 

"Има недоверие, вълна на отдръпване, много хора изчакват. Затова са толкова големи притесненията за политическата ни система, ако се наложи да отидем на още едни избори. Оттук-нататък трябва да се навържат някакви нишки. Такава ситуация има и в други държави", смята анализаторът.  

Във Франция въпросът днес е дали класическата десница води разговори с Марин льо Пен, тогава ще имат мнозинство във френския парламент, смята Тони Николов.

Еманюел Макрон дава старт на промяна с обявяването на извънредните избори за парламент, той смята, че има нова ситуация и така й дава отговор. Президентът предпочете директна битка, за да обедини французите, смята анализаторът. 

По думите му, Макрон има визия за Европа, Франция е ядрена държава, но мнозинството е крехко и така той притиска французите да не е тази Франция, която иска Марин льо Пен. 

При сходна ситуация Олаф Шолц в Германия отказа да подаде оставка, припомни Тони Николов. 

Дълбоко съжалявам за оставката на Христо Иванов от "Да България", той ще липсва, защото бе умерен и диалогичен. 

Корнелия Нинова също подаде оставка, за пореден път, но не пое вина за катастрофалния път на БСП. "Техните гласове силно намаляха, това е звучен шамар за Нинова", коментира Тони Николов.

Той допълни, че ИТН също са лидерска партия, но пък при ПП-ДБ може да се окаже, че голяма част от депутатите са от ДБ. 

"Някои знакови лица не влизат в парламента като Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев, за разлика от Манол Пейков", посочи публицистът. 

"Има такива екзотични партии като "Величие" и в Европа, те са симптом по-скоро, не феномен. По-важно е дали в тази особена ситуация ще има правителство и според мен трябва да има правителство. Победителят трябва да си поеме отговорността. Също много важни са и изборите наесен в САЩ, не само в Европа", допълни Тони Николов.

Цялото интервю на Неда Велкова с Тони Николов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33