Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

| обновено на 18.06.24 в 07:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и максимални тарифи за превоз на пътници за един километър.

Проектът предвижда минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната да е 1,80 лева на км. Минималната нощна тарифа трябва да е 1,29 лв./км, а максимумът - 1,90 лв./км. Досега пловдивските таксита са таксували клиентите си с 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта. Първоначалната такса след повикване в момента е фиксирана на 1,95 лв. за дневна тарифа и 2,05 лв. за нощна. Тя е пропорционална и след увеличението ще баде около 2,20 лв.

В старата наредба размерът на таксата за престой е 0,30 лв. на минута и няма да бъде увеличен, но цената на курсът се променя спрямо трафика, коментира  Деян Станев, председател на Асоциацията на таксиметровите водачи. Той коментира, че мотивите за исканото увеличение е, че от 2014 година цените не са променяни.

Съпредседателят на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи Володя Домашенко коментира за Радио Пловдив, че в момента максималните допустими тарифи в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове.

Паралелно с увеличението на цените  Общинският съвет ще гласува и предложение за  промяна в квотата на таксиметрови автомобили. Двете предложение бяха в процес на обществено обсъждане от 17 май до 17 юни 2024 г. До момента одобрената квота за разрешителни е 2000, но се предвижда те да се увеличат до 2200.

Мотивите за това са, че населението на Пловдив през последните години е нараснал значително. Броят на разрешителните за таксиметрови услуги е определен на 2000 с решение № 394, взето с Протокол №20 от 05.11.2009 г. на Общински съвет - Пловдив и оттогава не е променян.

По данни на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи, към момента в община Пловдив работят 1715 таксиметрови автомобила. Асоциацията е против промяната в квотата, като казва, че това ще доведе до допълнителни проблеми и отбелязват, че и сега квотата не може да се запълни и няма реална нужда от повече коли. Изпратени са обосновани становища до ОбС точката да не бъде гласувана.


По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33