Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф. Росен Стоянов в интервю за програма "Точно днес". 

Изборът на Рая Назарян за председател на 50-то НС

Той посочи, че сигналът, че се дава живот на 50-ия парламент, е много ясен, както и сигналът, че председателят на НС може да стане служебен премиер след промените в Конституцията. От 2-те най-големи политически сили зависи дали ще успеят да мотивират или отлюспят определени гласове от останалите групи в своя полза, допълни политологът.

"Ако Рая Назарян, като ярка политическа фигура, стане един ден служебен премиер, то това правителство ще си е на ГЕРБ и всякакви спекулации ще бъдат отстранени. Тези промени в Конституцията няма да се докажат като него добро. Виждате как през последните дни Бойко Борисов изважда на преден план дълго очакваните нови лица, залага на доста по-млади хора, което също е добър сигнал", каза проф. Стоянов. 

Защо ИТН подкрепи избора на председател на НС?

По думите му, подкрепата на ИТН се обяснява с желанието "да си вдигнеш цената" като важен играч в НС - "на ръба на пропастта, добре, ние сме държавници и ще подкрепим председателя на НС, но не и правителство с мандата на ГЕРБ или ДПС, но искаме третия мандат". 

Оставката на Нинова като лидер на БСП

По повод дългоочакваната оставка на Корнелия Нинова, проф. Стоянов коментира: "Стигна се много дълбоко дъно. Трябва да се направят много дълбоки промени в лявото, трябва да се привлекат млади хора, не само да се смени лидерът. По принцип лявото е "млада" идея, романтична идея, те искат повече зелени политики, повече толерантност и либералност". 

"В България нещата са малко объркани заради наслоенията от миналото. Тази оставка на Нинова е нещо добро. Предстои да видим дали като във Франция ще успеят да обединят повече хора в по-модерна форма", коментира политологът. 

ПП "Величие"

Странното в този политически проект/субект води до това да не можем да ги определим кой е лидерът, те са конспиративно потайни. "Когато техни персони започнат да говорят публично в медиите, да се изказват в парламента, всички ние и най-вече техните избиратели дали тяхното говорене отговаря на заявките или крайно противоположно на това, което са заявили по време на кампанията".

Прогнозата за правителство

Според моето собствено усещане би трябвало да има редовно правителство, с обозрим мандат от поне 1,5 години. Някъде там на хоризонта, на края на 2-тия мандат на президента Радев, може да има сътресения. Дотогава обаче политическите трусове води до спад на избирателна активност и демотивация", завърши политологът.

Цялото интервю на Веселина Пеева с проф. Росен Стоянов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25