Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щрихи от миналото на Пазарджик в изложбата „Градски бит“

| обновено на 02.07.24 в 08:26

В Регионалния исторически музей в Пазарджик се открива изложбата "Градски бит", която представя миналото на града от Освобождението на България до промените през 1944 година. 

Този период от новата ни история е представен чрез снимки, документи, илюстративни табла и вещи, включени са също гоблен и картини на пазарджишки художници.

Изложбата запознава посетителите с личности със значима роля в обществено-политическия, стопански и културен живот на Пазарджик – кметове, юристи, лекари, хора на науката и изкуството, представители на духовенството, занаятчии и търговци. Показани са интериор на градско жилище от 30-те – 40-те години на ХХ век и облекло от същия период. 

Експонатите са от фондовете на отделите „Нова история“ и „Етнография“ на Историческия музей в Пазарджик. Изложбата ще остане в музея до 2 септември 2024 г.



По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пампорово е домакин на форум за климатолечението

Научна конференция за климатолечението започва в Пампорово. Български и германски учени в областта на климатолечението участват в научна конференция, която се провежда от днес до събота в курорта Пампорово. Конференцията е на тема “Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе”.  Научната дискусия ще бъде открита с представяне на..

обновено на 04.07.24 в 09:58

ДГ "Мая" кандидатства с проект за енергийна ефективност

Детска градина „Мая“ в пловдивския район „Южен“ ще кандидатства за малко над половин милион лева по програмата за енергийна ефективност на общинските училища и детски градини. Това решиха единодушно общинските съветници.  Целта на проекта е значително намаляване на разходите за електричество и отопление в детското заведение. Сумата, за която ще..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

ПП-ДБ питат в ОбС за загубата на поземлени общински имоти

ПП-ДБ питат кмета на Пловдив знае ли Общината кои са нейните имоти и как да ги запази за пловдивчани. Общинските съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ внесоха питане към кмета на Пловдив Костадин Димитров, след сигнал до тях от Асен Стефанов, бивш директор на Пловдивския общински инспекторат и на териториалната..

обновено на 04.07.24 в 08:32

ОбС решава за паметната плоча на благодетеля Владимир Сис

Общинските съветници решават за поставянето на паметна плоча на чешкия журналист и общественик Владимир Сис на фасадата на Радио Пловдив.  Сградата на медията е построена със средства събрани и дарени от Владимир Сис, като първоначално в нея се е помещавал Домът на изкуствата и печата. Това се случва непосредствено след Чирпанското земетресение..

обновено на 04.07.24 в 08:32

Студенти дариха техника на УМБАЛ "Св. Георги"

Дарение от портативен ехограф и спринцовка-помпа получи Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.  Стойността им е 10 000 лева и е от студентите-медици. Сумата е събрана по време на благотворителния им пролетен бал през април. Акцията е била насочена за набиране на средства за закупуване на апаратура за клиниката...

публикувано на 04.07.24 в 08:32