Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

| обновено на 03.07.24 в 10:08
Снимка: БГНЕС

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевтите и пациентите и болните ще трябва да обикалят, за да търсят лекарствата си в различни аптеки, а аптекарите ще получат само част от предвидената такса.

Фармацевтите в Пловдив ще протестират в аптеките и временно няма да изпълняват рецепти с лекарства, отпуснати по Здравната каса. 

Почти половината от аптеките в Пазарджик ще затворят в знак на протест, а  в 14.30 часа фармацевтите ще излязат с бели престилки на протест пред сградата на РЗОК,  съобщи Пенка Минева, която е собственик на аптеки и зам.-председател на Иницативния комитет на магистър-фармацевтите.  

Аптеките в област Смолян няма да обслужват пациентите по здравната каса между 10 и 12 часа, съобщиха и от Управителния съвет на Районната фармацевтична колегия. Утре смолянските аптеки ще подадат предизвестия за прекратяване работа със здравната каса.

Това, че се заплаща най-евтиното лекарство в група, не означава, че е осигурено адекватно лечение за всички пациенти, защото не всички се лекуват с най-евтиното лечение, коментира Пламен Таушанов, председател на Управителния съвет  на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Българските пациенти са най-бедните и най-болните в Европа, а стават заложници на междуинституционалното отношение между Здравната каса и фармацевтичния съюз, отбеляза председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров.

По темата може да чуете повече от прикачените звукови файлове.

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20