Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санират с европари сградата на Областната управа в Пловдив

82 % от енергията, която в момента потребява сградата на областната администарция в Пловдив, ще бъде спестена след нейното енергийно обновяване. То се осъществява по проект, финансиран от Европейския съюз на стойност над 1 милион и 24 хиляди лева. От тях повече от 850 000 лева са безвъзмездно европейско финансиране, а 170 000 са от националния бюджет.

Проектът стартира преди месец и ще се изпълнява две години, съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева. Предвидено е поставяне на нова дограма Атриум и монтиране на VRF (Ви Ер Еф) система за централна климатизация, с която сградата ще може да се отоплява и да се охлажда. 

На покрива ще бъде изградена собствена фотоволтаична инсталация с мощност 110 Кило Вата, както и литиево-йонна система за съхранение на енергията с капацитет от 30 Кило Ват часа. Тя ще акумулира енергия, която ще се използва през нощните часове. Това ще подобри енергийната сигурност на сградата, която ще има още един източник на енергия, коментира Нели Колева от фирмата – изпълнител на проекта. Тя допълни, че проектът предвижда подмяна и на осветлението – всички луминисцентни лампи ще бъдат подменени с високо ефективни LED осветителни тела. 

Ще бъде въведена и система за автоматизация и управление на енергията и мониторинг. Това означава, че след изпълнение на проекта ще се съхраняват база данни за количеството потребена енергия и часовете, в които тя се консумира. След анализ на данните може да се планира допълнително намаление на енергийните разходи, коментира Нели Колева от фирмата – изпълнител. 

Над 376 Мегаватчаса е в момента годишното потребление на енергия на сградата на областната администрация в Пловдив. Това е Клас В на енергопотребление, а след 30 юни 2026 г., когато ще приключи проектът, сградата вече ще е Клас А, обясниха от фирмата изпълнител. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25